Kategórie
 
 
 
 
 

Ako si vybrať vhodný slnečník na terasu alebo balkón

Záhradné slnečníky ponúkajú vítanú úľavu a ochranu pred slnkom počas horúcich letných dní.

Výrazne zvýšia komfort počas siesty na záhradnej sedačke, spríjemnia rodinný obed na obľúbenej ratanovej jedálenskej zostave, zabezpečia zatienenie vonkajších plôch pri bazéne, kde máme záhradné kreslá so stolíkom na oddych počas prestávky v kúpaní. Môžu sa tiež použiť na zatienenie detských bazénov, pieskovísk a víriviek. Aj leňošenie na záhradnom lehátku má svoje limity a dobre padne občas schovať sa do tieňa  slnečníka.

Záhredné slnečníky sú v ponuke v širokej škále farieb, tvarov a veľkostí. Vybrať si vhodný typ nemusí byť jednoduchá záležitosť. Pokúsime sa vás upozorniť na najdôležitejšie skutočnosti, ktoré by ste pri voľbe vhodného slnečníka mali zohľadňovať. Čítajte viac a zistite, ktorý slnečník je najvhodnejší pre vašu terasu, balkón alebo záhradu.

Krok 1 - veľkosť záhradného slnečníka

Najprv zmerajte plochu, ktorú chcete slnečníkom chrániť. Odporúčame vám zvoliť rozmer, ktorý je minimálne o 1,50 m väčší ako oblasť, ktorú máte záujem zatieniť. Tento rozdiel môže byť menší v prípade, že slnečník má možnosť naklápať tienidlo v dvoch rovinách, to znamená spredu dozadu aj sprava doľava – slnečníky majú označenie T2.

Pre záhradné jedálenské stoly a zostavy potrebujete okolo stola pre optimálne pohodlie zatieniť priestor väčší minimálne o 50 cm z každej strany. Každá zatienená plocha naviac poskytuje dokonalejší zážitok bez oslnenia v každom dennom čase a nezávisle od polohy slnka na oblohe. 

Ak zatieňujete priestor určený na detské hry, vyberte slnečník, ktorý pokryje čo najväčšiu plochu. Pamätajte, že väčší slnečník znamená viac miesta na hranie pre deti so zabezpečenou ochranou pred slnkom.

Krok 2 - konštrukcia a tvar slnečníka

V našej ponuke sú slnečníky v tvare osemuholníka s priemerom od 2,5 po 3,5 m. K dispozícii sú tiež slnečníky v tvare štvorca 2,5 x 2,5 m a 3,0 x 3,0 m alebo obdĺžnika 2,0 x 3,0 alebo 3,0 x 4,0 m. Výber tvaru závisí od požadovanej tieniacej plochy a tiež od osobnej preferencie zákazníka. Platí nepísané pravidlo, že k okrúhlemu stolu by mal byť okrúhly slnečník, k obdĺžnikovému stolu obdĺžnikový slnečník.

Slnečníky z bočnou nohou majú výhodu v tom, že stojan a podstava nezaberajú miesto v priestore, ktorý zatieňujeme. Stojan nebráni vo výhľade na ostatných prísediacich a neobmedzuje možnosť pohybu. Kvôli dostatočnej stabilite vyžaduje ťažšiu podstavu.

Slnečníky so stredovou nohou sa využívajú predovšetkým k záhradným jedálenským zostavám ak má stôl otvor pre slnečník. V takomto prípade je stabilita slnečníka lepšia a stačí aj menšia podstava. Slnečníky so stredovou nohou sú vhodné aj ku bazénu medzi dve ležadlá prípadne ku kresielkam so stolíkom na balkóne.

Krok 3 - materiál tienidla

Dva najbežnejšie materiály, ktoré sa používajú na výrobu slnečníkov PLATINUM® sú polyester a spuncryl. Na zvýšenie ochrany pred UV žiarením a zabezpečenie farebnej stálosti sú ďalej upravované špeciálnymi vrstvami, ktoré zvyšujú ochranu  aj pred dažďom aj nečistotami.

Trieda ochrany pred UV žiarením sa hodnotí na stupnici od +15 UV do + 50 UV. Čím vyššia hodnota, tým je ochrana dokonalejšia. Táto ochrana však nikdy nie je úplná. Je vhodné používať pri posedeniach na terase ochranné krémy na nezakryté časti tela.

Trieda materiálu sa hodnotí na stupnici 1 až 5. Čím je hodnota vyššia, tým je farebná stálosť aj životnosť materiálu lepšia . V čase keď slnečník nepoužívate, nezabudnite ho vždy sklopiť a chrániť ochranným krytom. Predĺžite tak jeho životnosť a chránite farby pred vyblednutím. Samotná farebná stálosť použitého materiálu sa hodnotí stupnicou 1 až 10. Čím vyšší stupeň, tým lepšia je farebná stálosť.

Obidve látky používané pri slnečníkoch PLATINUM® sú pevné a kvalitné a sú navrhnuté pre využitie v exteriéri. Spuncryl  ponúka väčšiu odolnosť voči vyblednutiu aj počasiu. Slnečníky s týmto materiálom majú zvyčajne vyššiu životnosť a sú aj drahšie.

Krok 4 - výber podstavy pre slnečník

Pred dokončením nákupu slnečníka nezabudnite na vhodnú podstavu. Nadšenie z kúpy slnečníka by rýchlo vystriedalo sklamanie, že ho bez podstavy nemôžete použiť. Podstavy slnečníkov PLATINUM® sa dodávajú v troch hlavných štýloch. Podstava na zakopanie, krížová podstava na zaťaženie betónovými dlaždicami a podstava na kolieskach vyrobená s prírodného čierneho kameňa granitu.

Podstava na zakopanie do zeme zabezpečuje vyššiu stabilitu. Stačí vybrať dlaždicu z terasy, vyhĺbiť jamu požadovaných rozmerov a podľa doporučeného postupu ustaviť podstavu a opätovne zahrnúť zeminou. Toto riešenie kotvenia slnečníka má nevýhodu v tom, že neumožňuje manipuláciu v priestore. Slnečník má len jedno stabilné miesto.  Samozrejme pokiaľ nechcete mať v každom kúte terasy zakopanú podstavu pre prípad zmeny umiestnenia slnečníka.

Ku krížovej podstave je potrebné dokúpiť vhodné betónové dlaždice a manipulácia pri premiestňovaní tiež nie je najjednoduchšia.

Jednoznačným víťazom z pohľadu manipulácie aj vzhľadu je podstava na kolieskach. Umožňuje jednoducho a pomerne ľahko premiestňovať slnečník po ploche terasy presne na to miesto, kde ho potrebujete mať. Proti svojvoľnému pohybu sú kolieska podstavy vybavené brzdou, ktorú aktivujete zašliapnutím. Treba si však uvedomiť, že váha podstavy spoločne so slnečníkom je dosť vysoká a pri presúvaní môže dôjsť k deformácii terasových dosiek z dreva aj drevoplastu. Odolnosť uvedených podláh závisí od ich tvrdosti.

Doprajte svojmu voľne stojacemu slnečníku dostatočnú stabilitu s primeranou váhou podstavy.                      Pre uhlopriečky a priemery do 3 m je najvhodnejšia váha 90 kg.                                                                              Pre priemery a uhlopriečky nad 3 m je vhodná váha 120 kg.                                                                                           Pre najväčšie rozmery slnečníkov odporúčame váhu podstavy 150 kg.

Uvedomte si, čím vyššia váha stojana pre slnečník, tým lepšia stabilita. Majte však na pamäti aj to, že pri veľkej ploche slnečníka môže narobiť nepríjemnosti už čerstvý vietor. Nenechávajte preto slnečník bez dozoru a ak ho nepoužívate zložte ho.

Krok 5 - konštrukcia stojana slnečníka musí vydržať drsné počasie

Slnečníky sú vyrobené tak, aby mali schopnosť odolávať nástrahám počasia. Napriek tomu je potrebné vždy zatvoriť tienidlo, keď sa zdvihne vietor.  Niekedy sa môže stať, že zabudnete, alebo prší a vám sa jednoducho nechce ísť von - výsledky môžu byť veľmi nepríjemné. Ak žijete vo zvlášť veternom prostredí alebo máte tendenciu zabudnúť zavrieť slnečník, zvážte alternatívnu možnosť a uvažujte o zakúpení hliníkovej pergoly so sklopnými strešnými lamelami. Sťahovacie bočné rolety výrazne obmedzujú nepríjemný pocit z chladného jesenného vetra.

 

Slnečníky značky PLATINUM sa vyznačujú robustnou konštrukciou. Hlavný stojan slnečníkov CHALENGER je vyrobený so špeciálne tvarovaného hliníkového profilu s rozmermi  8,6 x 5,3 cm. Detailne prepracované sú aj všetky ovládacie prvky z hliníkových odliatkov. Stojan slnečníkov ICON má rozmery 7,8 x 7,8 cm. Na konštrukcii slnečníkov PLATINUM® je evidentný vplyv holandských dizajnérov. Je navrhnutá tak aby zodpovedala požiadavkám dnešného zákazníka a zabezpečovala jednoduché ovládanie a spoľahlivosť.

Krok 6 - farebné riešnie

Ktorá fareba slnečníka je najvhodnejšia? Najbežnejšie farby pre slnečníky na terase sú bledé odtiene béžovej a sivej farby.  Veľmi módne sú v súčasnosti tmavé odtiene - čierny ( faded black ) a antracitový. Výber farieb je väčšinou osobnou preferenciou zákazníka na základe toho, čo najlepšie zodpovedá ostatnému zariadeniu terasy aj farebnému riešeniu fasády domu a farbe okien alebo odtieňu podlahy na terase. Nezabudnite, že na tmavších farbách sa výraznejšie prejavuje blednutie vplyvom slnečných lúčov. Na druhej strane na svetlejších odtieňoch skôr vidno nečistoty.

Krok 7 - osvetlenie záhradných slnečníkov a ochranné obaly

V okamihu, keď zapadne slnko a okolie sa ponorí do tmy sa život na terase nemusí skončiť. S pomocou podsvieteného tienidla pokračujete veselo ďalej podávaním dezertu aj občerstvenia pre hostí. Zábava a dobrá nálada nech vydrží až do rána. RGB LED osvetlenie je určené pre slnečníky s bočnou nohou PLATINUM®. Dodáva sa s diaľkovým ovládaním a nabíjačkou USB. Osvetlenie má 4 režimy a 10 rôznych farebných kombinácií.

Ak vás pri večernej zábave otravujú komáre, môžete si zapáliť niekoľko bambusových faklí, ktoré jednoducho zapichnete do trávnika alebo kvetináča. S použitím oleja s repelentnými účinkami sa vaše šance na príjemný večer bez bzučania nepríjemného hmyzu výrazne zlepšia.

Aby ste ochránili svoj slnečník pred nepriaznivým zimným počasím ale aj v lete pred slnečnými lúčmi a nečistotami v čase keď je zložený a nepoužívate ho, odporúčame vám používať ochranný kryt. Vyberte si vhodný rozmer z našej ponuky. Ochranné kryty AEROCOVER® sú ľahké, vzdušné a trvanlivé a reálne predĺžia životnosť a udržia pôvodný vzhľad slnečníka.

 
 
 

Záhradný nábytok ktorý nemá každý

Záhradný nábytok harmonicky spája všetko, čo je potrebné v modernej záhrade - funkcionalizmus a luxus. Jednoduchý dizajn vytvára moderný štýl. Zoznámte sa s ponukou záhradného nábytku v našich predajniach na Slovensku a uvidíte, aký veľký vplyv na pohodlie a kvalitu má bezprostredné okolie - záhrada!

Kolekcia záhradného nábytku

Sortiment obchodov DR štúdio, s.r.o. je skutočne široký – začínajúci od základnych sedacích súprav, detailov až k doplnkom, ktoré dotvárajú celkový štýl Vašej terasy. Výberom nášho záhradného nábytku dáte nový rozmer priestoru, v ktorom budete chcieť tráviť čo najviac času. Raňajky pod holým nebom v sparnom lete, obľúbená čerstvá káva na terase alebo oddych s dobrou knihou, stretnutie s priateľmi , grilovanie po náročnom týždni - všetky tieto zážitky budete chcieť prežívať častejšie. Usporiadaním modulov môžete vytvoriť vlastnú jedinečnú zahradnú súpravu alebo môžte použiť hotové nábytkové moduly navrhnuté renomovanými dizajnérmi. Naše záhradné stoly a stoličky, záhradné pohovky a kreslá zabezpečia v teplom, letnom období dokonalý odpočinok a relax.

Najvyššia kvalita záhradného nábytku

Výberom nášho záhradného nábytku si vyberáte nielen dizajn, ale aj kvalitu. Všetky produkty dostupné v spoločnosti DR štúdio, s.r.o. poskytujú popredné miesto v kvalite a exkluzivite požadovanej našimi zákazníkmi. Môžete si byť istí, že špeciálne vybrané a testované materiály sú odolné voči poveternostným vplyvom a dlhodobo si zachovajú svoj jedinečný vzhľad a tvar. Každý kus záhradného nábytku je vyrobený  precíznym remeselným spracovaním. Naša rozsiahla ponuka zahŕňa záhradný nábytok a doplnky vyrobené z materiálov, ktoré už roky majú popredné miesto na trhu.

Záhradný nábytok z umelého ratanu

Záhradný nábytok vhodný do každého ročného obdobia má obrovskú popularitu. Záhradný nábytok z umelého ratanu je vhodný nie len pre domácnosti, ale aj luxusné verejné priestory - hotely, SPA salóny, wellness, reštaurácie a bazénové centrá. Vytvorením záhradnej sedacej súpravy, či záhradnej pohovky a doplnením závesného hojdacieho kresla si doprajete každodennú dávku luxusu. Stačí zavrieť oči a hneď pocítite optimálnu mäkkosť vankúšov a dokonale tvarované operadlo zabezpečí pohodlie, ktoré z Vás nechá opadnúť všetko napätie a na okamih Vám dopraje zabudnúť na každodenné starosti. Výhody umelého ratanového záhradného nábytku sú zárukou pohodlia, ktorý predajca zaručuje. V každom nábytku vyrobeného z umelého ratanu sa odzrkadluje  originálny dizajn. Polyetylénové zloženie materiálu je jednoducho navrhnuté tak, aby slúžilo milovníkom vonkajšej relaxácie. Dážď, sneh, UV žiarenie a ďalšie nepriaznivé faktory, nemajú žiadny vplyv na stav nábytku.

Záhradný nábytok z prírodného ratanu

V každodennom zhone medzi domácimi prácami a zamestnaním je niečo, čo vám umožňuje vo vašej záhrade znovu získať rovnováhu a zabudnúť na okolitú realitu. Vonkajšie prostredie domu je oblasť súkromia prepojená so živou prírodou, ktorá v záhrade odhaľuje svoje bohatstvo farieb, tvarov a vôní. Môžete si ju plne vychutnať v pohodlí   ratanového záhradného nábytku, ktorý  prebudí pocit relaxu a oddychu. Prírodný ratan, získaný z indonézskych plantáží je ekologickým  materiálom. Neobvyklý dizajn v koloniálnom štýle, široká kolekcia, kvalitný materiál záhradného ratanového nábytku zabezpečí dlhodobé užívanie. Každý kus záhradného nábytku z prírodného ratanu sa vypletá výhradne ručne, takže si môžete byť istí, že dostanete jedinečný originálny výrobok prepracovaný do najmenších detailov.

Hliníkový záhradný nábytok

Ľahkosť, jemnosť tvarov a moderný štýl -  to je hliníkový záhradný nábytok. Pre moderné priestory, verejné aj súkromné, bola vytvorená kolekcia  dizajnového hliníkového záhradného nábytku. Chladivý vzhľad hliníkovej konštrukcie v kombinácii so záhradnou zeleňou vytvára vkusné dekoratívne spojenie. Aby sme splnili najvyššie nároky zákazníkov, ktorí hľadajú niečo viac ako všadeprítomný štandard, zvolili sme možnosť kombinácie hliníku s drevenými alebo keramickými detailami.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia