Kategórie
 
 
 
 
 

10 tipov ako ako zachovať záhradný nábytok v perfektnom stave

Nábytok, ktorý využívame v záhrade, na terase alebo balkóne je vystavený nástrahám počasia a znečisteniu z okolitého prostredia. UV žiarenie, dážď a prach sú všadeprítomné a nezabúdajme ani na naše aktivity. Každý požíva opaľovací krém, nevyhneme sa rozliatemu vínu ani nečistotám, ktoré vznikajú pri stolovaní. Poradíme vám, čo treba spraviť aby váš nábytok vydržal čo najdlhšie v perfektnom stave.

1.) Skladovanie mimo sezóny - aby váš exteriérový nábytok dlho vydržal, skladujte ho v zimnom období buď v garáži alebo podobnom suchom skladovacom priestore. Nie každý však podobnú možnosť má a často sme nútení skladovať nábytok tam, kde ho počas sezóny aj využívame. Nemusí to byť žiadny problém, pretože moderný a kvalitný záhradný nábytok je vyrobený z materiálov, ktoré to umožňujú.

2.) Ochranné kryty - jednoduchý spôsob ako chrániť terasový nábytok v zimnom období ale napríklad aj počas dlhšej rodinnej dovolenky je použiť vhodný ochranný kryt. Nemusíte zakrývať každý kus samostatne. Najvhodnejšie je priložiť jednotlivé časti záhradného nábytku ku sebe a prikryť všetko jednou plachtou vhodného rozmeru. Kreslá a stolíky priložte k sedačke, stoličky zasuňte tesne k jedálenskému stolu, zmerajte vonkajšie rozmery takejto zostavy a vyberte vhodný tvar a rozmer obalu. Uistite sa, že ochranná plachta je bezpečne stiahnutá na spodnej časti. Moderné materiály chránia nábytok pred dažďom, snehom a vlhkosťou a súčasne sú dostatočne vzdušné, aby bol priestor pod krytom primerane vetraný. Vhodné typy obalov si vyberte z ponuky na stránke. Okrem nábytku si takýmto spôsobom môžete ochrániť aj záhradný slnečník, gril, závesné kreslo alebo lehátka pri bazéne.

3.) Prevencia pri drevenom nábytku - rovnako ako v zdravotníctve alebo pri ochrane pokožky pred slnkom a prirodzeným starnutím je aj v prípade záhradného nábytku vhodná prevencia. Týka sa to napríklad drevených častí. Aj keď sú používané len kvalitné materiály teak alebo eukalyptus, musíme si uvedomiť že jeho vzhľad ohrozujú okrem počasia aj drobné nepozornosti pri stolovaní, grilovaní alebo bujarej zábave s priateľmi. Nedokážeme zabrániť občasnej kvapke tuku z grilovaného mäsa alebo rozliatiu červeného vina.

Už pred prvým použitím, skôr ako k znečisteniu môže dôjsť, doporučujeme chrániť drevené časti vhodnými prípravkami. Môžeme ich nanášať štetcom alebo využiť rozstrekovač. Ochranný prípravok na báze nanočastíc od firmy SUNS nemení vzhľad dreva ale zabezpečuje jeho efektívnu ochranu pred UV žiarením a znečistením. Ošetrené drevené časti záhradného nábytku si po ošetrení zachovávajú svoju prirodzenú farbu a nenadobudnú sivý odtieň. Okrem nábytku môžete prípravkom ošetriť a chrániť a drevené terasové dosky bez ohľadu na použitý materiál. Drevo chránite pred hubami a plesňami a zachová si svoj pôvodný farebný odtieň.

4.) Teakové drevo - bezúdržbový materiál. Ak chcete mať nábytok v exteriéri z dreva, tak je teak najvhodnejší výber. Jeho trvanlivosť a odolnosť pred nástrahami počasia je všeobecne známa. Kvalitu tejto dreviny potvrdzuje aj fakt, že sa používa pri výrobe luxusných jácht, kde kombinácia slanej vody a slnka predstavuje maximálnu záťaž pre každý drevený diel. 

Červenohnedá farba teakového dreva je vhodným doplnkom moderných zostáv záhradných setov vyrobených najčastejšie z hliníka. Teak spestruje vzhľad zostavy a je príjemnejší na dotyk ako rozohriaty kov v lete, pripadne chladná konštrukcia v neskorej jeseni.

Málokto si však uvedomuje, že teakové drevo bez ošetrovania vplyvom kombinácie vody a slnka postupne mení farbu a nadobúda sivý odtieň. Táto zmena nemá žiadny vplyv na trvanlivosť a ostatné úžitkové vlastnosti dreva. U väčšiny tradičných užívateľov je nadobudnutie sivej patiny skôr oceňovaný fakt ako problém. V mnohých filmoch z anglického prostredia môžete vidieľ teakové stoly a stoličky práve v takomto šedom odtieni. Dôležitá je z pohľadu používateľa predovšetkým požiadavka na minimálnu starostlivosť a údržbu a dlhodobú životnosť a odolnosť, čo teakové drevo plnohodnotne zabezpečuje

Pokiaľ vám prirodzená zmena farby nevyhovuje, je potrebné teakový nábytok na balkón alebo terasu ošetrovať vhodnými prípravkami.


5.) Olejovanie drevených častí - vieme, že teakové drevo je prakticky bezúdržbové. Ak sa nevieme vyrovnať s prirodzenou a postupnou zmenou farby, musíme nábytok pravidelne ošetrovať. Najjednoduchší spôsob je očistenie povrchu jemným brúsnym papierom a po odstránení zbytkov prachu nanášame vrstvu oleja. V ponuke je široký sortiment vhodných prípravkov na prírodnej aj syntetickej báze. Pri aplikácii sa treba riadiť pokynmi dodávateľa.

Ošetrovanie teakového dreva olejom sa spravidla zabezpečuje jeden až dvakrát za rok. Závisí to od poveternostných vplyvov ale najčastejšie od nárokov a požiadaviek gazdinej.

Olejovanie prospieva skôr menej odolným drevinám. Väčšina výrobcov neodporúča používať teakový olej na záhradný teakový nábytok. Nielenže je to úplne zbytočné, ale z dlhodobého hľadiska to môže drevu aj uškodiť. Je ľahké sa stať obeťou predajcov, ktorí sľubujú, že údržba teaku bude hračkou.


6.) Prírodný ratan, bambus alebo výplety z vodného hyacintu alebo banánovnika - vhodnejšie sú skôr do zimnej záhrady a interiéru ako do záhrady. Ich použitie v exteriéri doporučujeme len v prípade, že je zabezpečená dostatočná ochrana pred dažďom a slnkom. Vhodným riešením je záhradná pergola s čiastočne chránenými stenami alebo hlboký prekrytý balkón - lodžia.

Po určitom čase môže dôjsť napriek chránenému umiestneniu k zhoršeniu kvality povrchovej úpravy. Poškodený povrch je potrebné najskôr odstrániť jemným brúsnym papierom a následne obnoviť pôvodný náter a lak. Vyžaduje si to dostatok trpezlivosti a vhodnejšie je asi obrátiť sa na odborníka. Pri výbere materiálov na opravu povrchovej úpravy ratanového nábytku sa poraďte s predajcom. Farieb aj lakov je veľmi veľa druhov s rôznou účinnosťou pred UV žiarením.

Čiastočnou výnimkou je ratanový nábytok z kolekcie VIMINE. Vyrába sa z prírodného nelúpaného ratanu. Na bežný ratanový nábytok do ineriéru sa prúty opracovávajú na jeden priemer. Nelúpaný ratan sa len zbaví povrchovej vrstvy - kôry - a tým nie je povrch dreva narušený. Oproti opracovanému materiálu ho jednoducho rozoznáte tak, že sú na prútoch viditeľné pazuchy, z ktorých pôvodne vyrastali listy. V kombinácii s vhodnou povrchovou úpravou sa tak zabezpečuje vyššia odolnosť ratanu voči nástrahám počasia. 

7.) Umelý ratan - pre využitie v záhrade je to ideálny a často využívaný materiál. Treba si overiť kvalitu dodávateľa, pretože sa za týmto názvom skrývajú rôzne materiály. Od najlacnejších lisovaných výpletov, cez poplastovaný papier, tenké a ploché výplety z recyklovaných materiálov neznámeho zloženia až ku kvalitným výpletom z polyetylénu prípadne polyuretanu s hrubším kruhovým alebo polkruhovým prierezom. Veľmi dobré skúsenosti mame so značkou OLTRE, kde nábytok vykazuje vysokú odolnosť a životnosť aj v náročných podmienkach wellness hotelov alebo aquaparkov.

S ošetrovanie záhradného nábytku z umelého ratanu nebudete mať veľa starosti. Môžete ho nechať na terase alebo balkóne celoročne. Podľa potreby sa v prípade znečistenia osvedčil jednoduchý postup - jemná kefka a trošku saponátu rozpusteného vo vode pomôžu odstrániť pred sezónou prípadný prach a nečistoty. Po čistení je vhodné opláchnuť nábytok jemným prúdom vody. Ešte jednoduchšie je použiť tlakový čistič - len to nesmieme prehnať s nastaveným tlakom.

8.) Čalúnenie záhradného nábytku - kvôli pohodliu ho tam chceme mať. Kombináciou vhodného výberu materiálov a ochranných prvkov to nemusí byť problém. Pri čalúnení je potrebné rozlišovať dve základné časti - použitú látku a výplň. 

Na obal sa najčastejšie využíva polyester s impregnáciou teflonom. Látky od najrenomovanejšieho výrobcu SUNBRELLA sa vyznačujú vysokou odolnosťou proti poveternostným vplyvom, prachu a plesniam a prekvapia vás aj zaujímavou paletou farieb. Vysoká trvanlivosť farieb je samozrejmosťou. Aj najkvalitnejšie látky sú priamo od výrobcu impregnované. Účinnosť impregnácie sa časom znižuje a je vhodné ju obnovovať. Impregnáciu doporučujeme opakovať aj po praní alebo chemickom čistení.

Na výplne sa najčastejšie využíva molitan rôznej pevnosti a u najlepších značiek sú v trende špeciálne rýchlo vysychajúce peny a výpne - QUICK DRY FOAM. Sú vzdušnejšie ako bežné materiály a zabezpečujú rýchlejšie vyschnutie v prípade prudkých a dlhotrvajúcich lejakov, ktoré čalúnenie aj napriek použitej ochrane premočia.

9.) Čistenie a impregnácia čalúnenia - všadeprítomný prach, susedova mačka aj poletujúce vtáčence - to sú len niektoré z hrozieb, ktoré na čalúnenie vplývajú. Na bežné ošetrenie nám vystačí jemná kefka. Odstránime ňou prach a hrubšie nečistoty. Po očistení je vhodné opláchnuť povrch vodou. Na čistenie mastných škvŕn, nečistoty od rozliatych tekutín je vhodné využiť moderné ekologické čistiace materiály na báze nanotechnológií. Osvedčené prípravky od firmy SUNS súvhodné na textílie, bavlnu aj syntetické materiály. S čističom textílií SUNS získate vodoodpudivé vankúše, pohovky, koberce, záhradné slnečníky a napríklad aj stany opäť krásne čisté. Vďaka aktívnemu, rýchlo pôsobiacemu koncentrátu má čistič silný čistiaci účinok a prípravok je veľmi efektívny pri používaní. Čistič je možné použiť v interiéri aj exteriéri.

Po očistení nezabudnite použiť ai účinný a odolný impregnačný prostriedok, ktorý bol špeciálne vyvinutý na ochranu vodoodpudivých vankúšov na záhradnom nábytku aj v interiéri. Nano-ochranná vrstva spája vlákna, je paropriepustná, zachováva farebnú stálosť a chráni pred poveternostnými vplyvmi, tekutinami, olejom a mastnotou. Prostriedok je vhodný na syntetické materiály, bavlnu a iné druhy textílií. Impregnácia zabezpečuje ochranu pred vlhkosťou, rozliatím aj škvrnami. Pred použitím hydroizolačného produktu nastriekajte na skúšku malé množstvo prípravku na skrytú oblasť vankúša, aby ste sa uistili, že nespôsobí žiadne poškodenie. 

10.) Čistenie kovových častí, ratanu, skla a plastu - využite prednosti čističa nábytku SUNS s nanotechnológiou. Je to efektívny a ľahko použiteľný čistič, ktorý bol špeciálne vyvinutý na čistenie všetkých tvrdých materiálov. Ekologický, odolný a rýchlo pôsobiaci čistič nábytku má silný čistiaci účinok, je antistatický a odpudzuje nečistoty. Prípravok takmer nepení, rýchlo pôsobí a schne bez šmúh. Navyše je veľmi efektívny pri používaní. 
 

Pred použitím si prečítajte návod na používanie - je veľmi jednoduchý. Prípravok pred použitím dôkladne premiešajte a vylejte do vody v pomere 1 uzáver nádoby na  1 liter vody a znova dobre premiešajte. Povrch umyte špongiou a potom osušte čistou jelenicou alebo handričkou z mikrovlákna. V prípade silného znečistenia zopakujte ošetrenie alebo zvýšte dávkovanie. 
 

Po očistení použite na dlhodobú ochranu SUNS Furniture Protector.Je to tiež prípravok vyvinutý a vyrobený na báze nanotechnológií. Ekologický a trvalo udržateľný produkt na ochranu nábytku vyrobeného z tvrdých materiálov rovnako ako čistič. Prípravok poskytuje dlhodobú a aktívnu ochranu materiálu, obnovuje vzhľad a zaisťuje sýtejšiu intenzitu farby prostredníctvom aktívnej nano-ochrannej vrstvy. Vďaka praktickým vlastnostiam ako je odpudzovanie nečistoty a antistatickým vlastnostiam sa ošetrené povrchy stanú samočistiacimi.

 
 
 

Záhradný nábytok ktorý nemá každý

Záhradný nábytok harmonicky spája všetko, čo je potrebné v modernej záhrade - funkcionalizmus a luxus. Jednoduchý dizajn vytvára moderný štýl. Zoznámte sa s ponukou záhradného nábytku v našich predajniach na Slovensku a uvidíte, aký veľký vplyv na pohodlie a kvalitu má bezprostredné okolie - záhrada!

Kolekcia záhradného nábytku

Sortiment obchodov DR štúdio, s.r.o. je skutočne široký – začínajúci od základnych sedacích súprav, detailov až k doplnkom, ktoré dotvárajú celkový štýl Vašej terasy. Výberom nášho záhradného nábytku dáte nový rozmer priestoru, v ktorom budete chcieť tráviť čo najviac času. Raňajky pod holým nebom v sparnom lete, obľúbená čerstvá káva na terase alebo oddych s dobrou knihou, stretnutie s priateľmi , grilovanie po náročnom týždni - všetky tieto zážitky budete chcieť prežívať častejšie. Usporiadaním modulov môžete vytvoriť vlastnú jedinečnú zahradnú súpravu alebo môžte použiť hotové nábytkové moduly navrhnuté renomovanými dizajnérmi. Naše záhradné stoly a stoličky, záhradné pohovky a kreslá zabezpečia v teplom, letnom období dokonalý odpočinok a relax.

Najvyššia kvalita záhradného nábytku

Výberom nášho záhradného nábytku si vyberáte nielen dizajn, ale aj kvalitu. Všetky produkty dostupné v spoločnosti DR štúdio, s.r.o. poskytujú popredné miesto v kvalite a exkluzivite požadovanej našimi zákazníkmi. Môžete si byť istí, že špeciálne vybrané a testované materiály sú odolné voči poveternostným vplyvom a dlhodobo si zachovajú svoj jedinečný vzhľad a tvar. Každý kus záhradného nábytku je vyrobený  precíznym remeselným spracovaním. Naša rozsiahla ponuka zahŕňa záhradný nábytok a doplnky vyrobené z materiálov, ktoré už roky majú popredné miesto na trhu.

Záhradný nábytok z umelého ratanu

Záhradný nábytok vhodný do každého ročného obdobia má obrovskú popularitu. Záhradný nábytok z umelého ratanu je vhodný nie len pre domácnosti, ale aj luxusné verejné priestory - hotely, SPA salóny, wellness, reštaurácie a bazénové centrá. Vytvorením záhradnej sedacej súpravy, či záhradnej pohovky a doplnením závesného hojdacieho kresla si doprajete každodennú dávku luxusu. Stačí zavrieť oči a hneď pocítite optimálnu mäkkosť vankúšov a dokonale tvarované operadlo zabezpečí pohodlie, ktoré z Vás nechá opadnúť všetko napätie a na okamih Vám dopraje zabudnúť na každodenné starosti. Výhody umelého ratanového záhradného nábytku sú zárukou pohodlia, ktorý predajca zaručuje. V každom nábytku vyrobeného z umelého ratanu sa odzrkadluje  originálny dizajn. Polyetylénové zloženie materiálu je jednoducho navrhnuté tak, aby slúžilo milovníkom vonkajšej relaxácie. Dážď, sneh, UV žiarenie a ďalšie nepriaznivé faktory, nemajú žiadny vplyv na stav nábytku.

Záhradný nábytok z prírodného ratanu

V každodennom zhone medzi domácimi prácami a zamestnaním je niečo, čo vám umožňuje vo vašej záhrade znovu získať rovnováhu a zabudnúť na okolitú realitu. Vonkajšie prostredie domu je oblasť súkromia prepojená so živou prírodou, ktorá v záhrade odhaľuje svoje bohatstvo farieb, tvarov a vôní. Môžete si ju plne vychutnať v pohodlí   ratanového záhradného nábytku, ktorý  prebudí pocit relaxu a oddychu. Prírodný ratan, získaný z indonézskych plantáží je ekologickým  materiálom. Neobvyklý dizajn v koloniálnom štýle, široká kolekcia, kvalitný materiál záhradného ratanového nábytku zabezpečí dlhodobé užívanie. Každý kus záhradného nábytku z prírodného ratanu sa vypletá výhradne ručne, takže si môžete byť istí, že dostanete jedinečný originálny výrobok prepracovaný do najmenších detailov.

Hliníkový záhradný nábytok

Ľahkosť, jemnosť tvarov a moderný štýl -  to je hliníkový záhradný nábytok. Pre moderné priestory, verejné aj súkromné, bola vytvorená kolekcia  dizajnového hliníkového záhradného nábytku. Chladivý vzhľad hliníkovej konštrukcie v kombinácii so záhradnou zeleňou vytvára vkusné dekoratívne spojenie. Aby sme splnili najvyššie nároky zákazníkov, ktorí hľadajú niečo viac ako všadeprítomný štandard, zvolili sme možnosť kombinácie hliníku s drevenými alebo keramickými detailami.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia