Kategórie
 
 
 
 
 

Ako postaviť pergolu na terase

Postavenie pergoly na terase môže znamenať výrazný prínos pre váš vonkajší priestor. Pergola nie je iba estetickým prínosom, ktorý doda vášmu exteriéru šmrnc, ale poskytuje aj praktickú funkciu. Tá spočíva v tom, že vytvára tienisté miesto, kde môžete sedieť a relaxovať počas slnečných dní. Je to spojenie praktickosti a estetiky, ktoré robí pergolu tak atraktívnou a žiadanou.

Voľne stojaca pergola alebo pripojená k domu?

Dôležitou otázkou, ktorú musíte zvážiť pri inštalácii pergoly na terase, je tá, či sa rozhodnete pre voľne stojacu alebo pripevnenú konštrukciu. Aj keď majú tieto dva štýly na prvý pohľad podobné účely, pri podrobnejšom preskúmaní je možné nájsť medzi nimi zásadné rozdiely.

Pripevnené pergoly sú konštrukcie, ktoré sa pripájajú priamo k vonkajšej stene vášho domu. Takýto typ pergoly je akoby prirodzeným rozšírením vášho interiéru do exteriéru. Spája vnútorný a vonkajší priestor a vytvára plynulý, estetický a pohodlný prechod. Tento štýl je ideálnym riešením, ak máte dvere, ktoré sa otvárajú priamo na priestor terasy.

Na druhej strane, voľne stojace pergoly sú samostatné konštrukcie, nezávislé od domu alebo iných konštrukcií. Tento štýl vyznačuje veľkou flexibilitou pri výbere umiestnenia a umožňuje vám vytvoriť samostatné vonkajšie "izby" kdekoľvek vo svojej záhrade alebo na terase. S voľne stojacími pergolami máte tiež možnosť prispôsobiť svoju terasu podľa potrieb. Môžete ich napríklad umiestniť tak, aby kopírovali priebeh slnečného svetla cez deň a maximalizovali tieň, čím vám poskytnú príjemné a chladné miesto na relaxáciu v teplých letných dňoch.

Voľne stojace pergoly tak predstavujú prispôsobiteľné a flexibilné riešenie pre vašu terasu. Navyše ideálne dopĺňajú existujúce terasové plochy a vytvárajú jedinečné relaxačné zákutia, kde môžete tráviť čas v prírode.Vo všeobecnosti, či už sa rozhodnete pre voľne stojacu alebo pripojenú pergolu, oba štýly prinesú do vášho vonkajšieho priestoru výrazný estetický prínos. Dôležité je vziať do úvahy svoje osobné potreby, predstavy a konkrétne podmienky vášho priestoru.

Čo treba zvážiť pri stavbe pergoly

Stavba pergoly, a to či už voľne stojacej alebo tej, ktorá sa pripája na existujúcu terasu, nie je vždy úplne rovnocenné. Než sa pustíte do realizácie svojho projektu, je tu niekoľko dôležitých faktorov, ktoré by ste mali určite zohľadniť.

Prvým a zásadným krokom pred stavbou pergoly je zistiť, či na takýto druh stavby potrebujete stavebné povolenie. Každé územie má svoje vlastné pravidlá a regulácie, preto by ste si mali byť istí, že ste overili všetky relevantné informácie. Vo všeobecnosti platí, že ak vaša pergola, spolu s existujúcou terasou, prekročí výšku 250 cm, budete potrebovať stavebné povolenie. Tento limit je však len orientačný, a môže sa líšiť v závislosti na lokálnych reguláciách.

Dôležitý je aj faktor bezpečnosti. Predtým, než začnete s výstavbou pergoly, by ste mali skontrolovať, či je terasa dostatočne pevná a schopná uniesť ťarchu pergoly. Táto predbežná kontrola by mala zahŕňať preskúmanie, či sú materiály, ktoré plánujete použiť na upevnenie pergoly, odolné voči hnilobe a majú dostatočne dlhú životnosť. V neposlednom rade by ste mali vziať do úvahy aj samotný povrch, do ktorého budete vŕtať. Ako pravidlo platí, že ošetrené materiály sú odolnejšie a dlhšie vydržia.

Ďalším dôležitým aspektom, ktorý by ste mali mať na pamäti, je výška pergoly. Ak sa rozhodnete pre stavbu vyvýšenej pergoly, uvedomte si, že vyššia výška znamená zvýšenú silu vetra a búrok, ktorým bude vaša pergola vystavená. Je teda nevyhnutné, aby boli všetky časti konštrukcie pevne priskrutkované a celej pergole bola zaručená bezpečná stabilita.

Zhrnutie, ak plánujete stavbu pergoly, dbajte v prvom rade na dodržanie všetkých regulácií a povolení, ktoré sú pre takúto stavbu potrebné. Neuvoľňujte na bezpečnosti a kvalite materiálov. A nezabudnite, že rozhodujúcim faktorom môže byť aj výška vašej pergoly. Buďte teda pri jej výstavbe opatrní a dôslední.

Návrh a inštalácia pergoly

Začnite tým, že sa pozorne a s dôkladnou starostlivosťou zameriate na plánovanie a návrh pergoly, ktorú chcete na svojej terase inštalovať. Predtým, ako sa pustíte do práce s náradím, je potrebné mať jasnú predstavu o tom, ako bude pergola vyzerat a aké rozmery bude mať. Všetko to začína tým, že sa pozriete na miesto, kde má stáť vaša budúca pergola. Vzápätí si vymedzíte rozmery, s ktorými budete musieť pracovať v procese jej inštalácie. 

Je dôležité si uvedomiť, že veľkosť pergoly určuje silu jej nosných častí. Čím väčší je plán vašej pergoly, tým silnejšie musia byť vaše nosníky. Tieto zabezpečujú dostatočnú podporu nad hlavou, aby konštrukcia bola pevná a bezpečná. Preto je nevyhnutné, aby ste si vybrali materiály, ktoré zvládnu konštrukčné namáhanie pre vaše vlastné rozpätie a veľkosť. 

Keď máte k dispozícii všetky potrebné materiály a máte jasno v tom, ako bude vaša pergola vyzerať, môžete sa pustiť do jej inštalácie. Po výbere a montáži hlavných stĺpov a nosníkov je na rade ďalší krok - bezpečné ukotvenie pergoly k terase. Tento krok je kľúčový, pretože zabezpečuje, aby vaša pergola odolala rôznym poveternostným podmienkam, ako je vietor, dážď, ale aj iné živelné sily.

Ako prvý krok pri ukotvovaní pergoly stanovte, kde budú stĺpiky pergoly na palube umiestnené. Tieto miesta jasne označte, aby ste mohli presne určiť, kde majú stĺpiky stáť. Keď máte miesta označené, môžete pokračovať v procese montáže pergoly. Pergolu zdvihnite a umiestnite spodnú časť stĺpikov na vyznačené miesta. Potom môžete navŕtať otvory do stĺpikov, cez ktoré ich následne priskrutkujete do nosníkov paluby pod povrchovými doskami. Tento postup zabezpečí stabilnú a pevnú konštrukciu vašej pergoly.

Zamerajte sa na stabilitu pergoly

Pri stavbe pergoly je nevyhnutné venovať značnú pozornosť jej stabilitě. Jedným z kľúčových faktorov, ktorý ovplyvňuje stabilitu pergoly, je spôsob, akým sú jej stĺpiky priskrutkované k základnej konštrukcii. Stĺpiky by mali byť pevne priskrutkované do pevných častí konštrukcie, ako sú skryté trámy alebo kostra, a nie len do povrchových dosiek. Nie je len dôležité, aby súčasti pergoly boli spojené medzi sebou, ale aj aby boli spojené s konštrukciou na ktorej stojí. Týmto spôsobom zabezpečíte, že pergola ostane stabilná aj v prípade silnejšieho vetra alebo iných nepredvídaných podmienok.

Ďalšou stratégiou, ako zvýšiť stabilitu pergoly, je použitie šikmých kolenných výstuží, ktoré sú pripevnené k stĺpikom a priskrutkované k nosníkom základnej konštrukcie. Tieto výstuhy pridávajú pergole dodatočnú pevnosť a držia stĺpiky v správnej polohe. Pridanie ozdobných krytov stĺpikov alebo výstuhy so zábradlím medzi stĺpikmi môže tiež pomôcť zvýšiť integritu konštrukcie pergoly. 

Materiál, z ktorého je vyrobená strecha pergoly, je ďalším aspektom, ktorý by mal byť pri jej stavbe zohľadnený. Ťažký strešný materiál môže výrazne zvýšiť hmotnosť pergoly a tým ohrozovať jej stabilitu. Pergoly pokryté ťažkými hlinenými škridlami alebo bridlicou môžu byť nestabilnejšie, než by bolo žiaduce. Je lepšie sa rozhodnúť pre ľahšie strešné materiály, ako sú mriežkové alebo žalúziové strechy. Tieto materiály nepridávajú pergole príliš veľa hmotnosti a tým dopomáhajú zachovať jej stabilitu.

Pri umiestňovaní nábytku a iných ťažších prvkov v pergole by mal byť dôraz kladený na rovnomerné rozloženie hmotnosti. Všetky ťažšie prvky by mali byť rovnomerne rozmiestnené po celej základnej ploche, aby nezvyšovali hmotnosť na jednej strane pergoly viac, než na strane druhej.

Dodržiavaním týchto tipov a odporúčaní pri navrhovaní a stavbe pergoly dosiahnete maximálnu stabilitu a konštrukčnú celistvosť vášho nového vonkajšieho priestoru. Stabilita by mala byť prioritou pri všetkých stavbách, a pergola nie je výnimkou. So správnym plánovaním a starostlivou realizáciou môže byť pergola krásnym a bezpečným doplnkom každej terasy alebo záhrady.

 

 
 
 

Záhradný nábytok ktorý nemá každý

Záhradný nábytok harmonicky spája všetko, čo je potrebné v modernej záhrade - funkcionalizmus a luxus. Jednoduchý dizajn vytvára moderný štýl. Zoznámte sa s ponukou záhradného nábytku v našich predajniach na Slovensku a uvidíte, aký veľký vplyv na pohodlie a kvalitu má bezprostredné okolie - záhrada!

Kolekcia záhradného nábytku

Sortiment obchodov DR štúdio, s.r.o. je skutočne široký – začínajúci od základnych sedacích súprav, detailov až k doplnkom, ktoré dotvárajú celkový štýl Vašej terasy. Výberom nášho záhradného nábytku dáte nový rozmer priestoru, v ktorom budete chcieť tráviť čo najviac času. Raňajky pod holým nebom v sparnom lete, obľúbená čerstvá káva na terase alebo oddych s dobrou knihou, stretnutie s priateľmi , grilovanie po náročnom týždni - všetky tieto zážitky budete chcieť prežívať častejšie. Usporiadaním modulov môžete vytvoriť vlastnú jedinečnú zahradnú súpravu alebo môžte použiť hotové nábytkové moduly navrhnuté renomovanými dizajnérmi. Naše záhradné stoly a stoličky, záhradné pohovky a kreslá zabezpečia v teplom, letnom období dokonalý odpočinok a relax.

Najvyššia kvalita záhradného nábytku

Výberom nášho záhradného nábytku si vyberáte nielen dizajn, ale aj kvalitu. Všetky produkty dostupné v spoločnosti DR štúdio, s.r.o. poskytujú popredné miesto v kvalite a exkluzivite požadovanej našimi zákazníkmi. Môžete si byť istí, že špeciálne vybrané a testované materiály sú odolné voči poveternostným vplyvom a dlhodobo si zachovajú svoj jedinečný vzhľad a tvar. Každý kus záhradného nábytku je vyrobený  precíznym remeselným spracovaním. Naša rozsiahla ponuka zahŕňa záhradný nábytok a doplnky vyrobené z materiálov, ktoré už roky majú popredné miesto na trhu.

Záhradný nábytok z umelého ratanu

Záhradný nábytok vhodný do každého ročného obdobia má obrovskú popularitu. Záhradný nábytok z umelého ratanu je vhodný nie len pre domácnosti, ale aj luxusné verejné priestory - hotely, SPA salóny, wellness, reštaurácie a bazénové centrá. Vytvorením záhradnej sedacej súpravy, či záhradnej pohovky a doplnením závesného hojdacieho kresla si doprajete každodennú dávku luxusu. Stačí zavrieť oči a hneď pocítite optimálnu mäkkosť vankúšov a dokonale tvarované operadlo zabezpečí pohodlie, ktoré z Vás nechá opadnúť všetko napätie a na okamih Vám dopraje zabudnúť na každodenné starosti. Výhody umelého ratanového záhradného nábytku sú zárukou pohodlia, ktorý predajca zaručuje. V každom nábytku vyrobeného z umelého ratanu sa odzrkadluje  originálny dizajn. Polyetylénové zloženie materiálu je jednoducho navrhnuté tak, aby slúžilo milovníkom vonkajšej relaxácie. Dážď, sneh, UV žiarenie a ďalšie nepriaznivé faktory, nemajú žiadny vplyv na stav nábytku.

Záhradný nábytok z prírodného ratanu

V každodennom zhone medzi domácimi prácami a zamestnaním je niečo, čo vám umožňuje vo vašej záhrade znovu získať rovnováhu a zabudnúť na okolitú realitu. Vonkajšie prostredie domu je oblasť súkromia prepojená so živou prírodou, ktorá v záhrade odhaľuje svoje bohatstvo farieb, tvarov a vôní. Môžete si ju plne vychutnať v pohodlí   ratanového záhradného nábytku, ktorý  prebudí pocit relaxu a oddychu. Prírodný ratan, získaný z indonézskych plantáží je ekologickým  materiálom. Neobvyklý dizajn v koloniálnom štýle, široká kolekcia, kvalitný materiál záhradného ratanového nábytku zabezpečí dlhodobé užívanie. Každý kus záhradného nábytku z prírodného ratanu sa vypletá výhradne ručne, takže si môžete byť istí, že dostanete jedinečný originálny výrobok prepracovaný do najmenších detailov.

Hliníkový záhradný nábytok

Ľahkosť, jemnosť tvarov a moderný štýl -  to je hliníkový záhradný nábytok. Pre moderné priestory, verejné aj súkromné, bola vytvorená kolekcia  dizajnového hliníkového záhradného nábytku. Chladivý vzhľad hliníkovej konštrukcie v kombinácii so záhradnou zeleňou vytvára vkusné dekoratívne spojenie. Aby sme splnili najvyššie nároky zákazníkov, ktorí hľadajú niečo viac ako všadeprítomný štandard, zvolili sme možnosť kombinácie hliníku s drevenými alebo keramickými detailami.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia