Kategórie
 
 
 
 
 

Často kladené otázky o prútenom nábytku

Keď sa pozrieme na prútený nábytok, môžeme hneď vidieť, že jeho vzhľad a štruktúra vyžarujú určitú ľahkosť. Nie je to však len o estetike, táto ľahkosť má aj veľmi praktický rozmer. Ľahký nábytok je ľahko presúvateľný, čo je skvelou vlastnosťou pre každého, kto rád mení usporiadanie svojho domova či záhrady. Vďaka tomu, že prútie je také flexibilné, môžete nábytok pohodlne prenášať z miesta na miesto bez väčšej námahy.

Pokiaľ ide o odolnosť, prútený nábytok sa môže pochváliť skutočne vysokou kvalitou. Prútie, ktoré je správne ošetrené a zabezpečené, dokáže odolávať nástrahám času a používania. Jeho dlhá životnosť je zárukou, že sa nemusíte obávať, že by ste museli svoje obľúbené kúsky vymieňať každé dva-tri roky. To je v dnešnej dobe rýchlej konzumácie a neustáleho nahradzovania vecí naozaj výnimočné.

Prútený nábytok sa navyše môže pýšiť výnimočnou odolnosťou voči poveternostným vplyvom, čo je významný faktor, ak uvažujeme o nábytku pre vonkajšie prostredie. V porovnaní s inými materiálmi, ktoré sú často používané na výrobu záhradného nábytku, ako je kov, plast alebo drevo, prútie odoláva vlhkosti, slnečnému žiareniu a teplotným zmenám oveľa lepšie. Táto odolnosť znižuje potrebu častého natierania, impregnovania či iných údržbových prác, čo je iste veľké plus.

Je pravda, že za kvalitu si väčšinou treba priplatiť. Kvalitné prútené výrobky môžu mať vyššiu počiatočnú cenu v porovnaní s inými materiálmi. Avšak ak vezmeme do úvahy dlhú životnosť a nízke náklady na údržbu, vynaložené prostriedky sa vrátia. V dlhodobom horizonte môže byť prútený nábytok teda výhodnejšou investíciou než lacnejšie alternatívy, ktoré vyžadujú časté výmeny alebo opravy.

Výhody, ktoré prútený nábytok prináša, určite prevažujú nad jeho nevýhodami. Ak hľadáte niečo, čo je nielen praktické a odolné, ale aj esteticky príťažlivé a šetrné k vašej peňaženke v dlhodobom meradle, prútený nábytok je skutočne vynikajúcou investíciou. Jeho unikátne vlastnosti a šarm by nemali byť prehliadané pri rozhodovaní o zariadení vášho domova alebo záhrady.

Je v poriadku nechať prútený nábytok vonku?

Každý jednotlivý kus vonkajšieho prúteného nábytku, ktorý si môžete obzrieť v obchodoch či katalógoch, je výsledkom precíznej a náročnej práce šikovných rúk. Ručné tkanie prútia nie je len obyčajným remeselným zručnosťou, je to umenie, ktoré sa prenáša z generácie na generáciu. A práve tento osobný prístup a starostlivosť o detail zaručujú, že kvalita týchto nábytkových kúskov je na vrcholnej úrovni. Vďaka tomu môžete očakávať, že ich životnosť bude oveľa dlhšia v porovnaní s mnohými inými typmi výrobkov, ktoré sú vyrábané hromadne a strojovo.

Ale aj keď prírodné materiály majú svoje čaro a teplú, prívetivú estetiku, nemôžeme prehliadnuť výhody, ktoré ponúka moderná technológia. Syntetické prútie, ktoré je čoraz populárnejšie medzi milovníkmi vonkajšieho nábytku, sa môže pochváliť nielen svojou odolnosťou, ale aj tým, že na prvý pohľad je takmer nerozoznateľné od prírodného prútia. Vďaka svojej vysoko odolnej štruktúre sa stáva ideálnym riešením pre tých, ktorí chcú svoje záhrady vybaviť nábytkom, ktorý bez problémov odolá dažďu, vetru či silnému slnečnému žiareniu.

Ak patríte medzi tých, ktorí si potrpia na záhradný nábytok, ktorý vyzerá skvele, ale zároveň vyžaduje minimálnu údržbu, potom je syntetické prútie to pravé orechové pre vás. Môžete ho nechať vonku po celý rok, a pritom môžete byť pokojní, že si zachová svoj pôvab a funkčnosť. Predsa len, aj keď syntetické prútie odoláva mnohým výzvam, ktoré príroda prináša, je dobré mať na pamäti, že určitá úroveň ochrany môže výrazne predĺžiť jeho životnosť.

Preto, ak chcete, aby váš terasový nábytok vydržal ešte dlhšie a bol chránený pred extrémnymi poveternostnými podmienkami, je vhodné investovať do kvalitných krytov alebo ho v zime a počas silných búrok radšej preniesť dovnútra. Táto malá námaha vám zabezpečí, že vaše obľúbené miesto na relax v záhrade bude vždy vyzerať ako nové a bude pripravené poskytnúť vám útočisko plné pohody a komfortu.

Ako dlho vydrží záhradný prútený nábytok?

Záhradný prútený nábytok je obľúbeným výberom pre mnohých, ktorí si prajú vytvoriť útulné a príjemné prostredie na svojom dvore, terase či v záhrade. Jeho vzhľad je často považovaný za synonymum letných dní strávených v pohodlí pod slnečníkom, obklopených zelenou vegetáciou a kvitnúcimi kvetmi. No aby sme mohli tento idylický obraz udržať, musíme si položiť dôležitú otázku: Ako dlho vydrží záhradný prútený nábytok?

V prvom rade, životnosť prúteného nábytku je v značnej miere ovplyvnená kvalitou použitých materiálov. Ak je nábytok vyrobený z vysoko odolného syntetického prútia, môžeme očakávať, že nám bude slúžiť dlhé roky. Naopak, prútený nábytok z prírodného materiálu môže vyžadovať častejšiu údržbu a nemusí tak dobre odolávať nepriaznivým poveternostným podmienkam.

Dôležitým faktorom je aj to, ako je nábytok vystavený prírodným elementom. Ak máme prútený nábytok umiestnený na otvorenom priestranstve, kde je neustále vystavený slnku, dažďu alebo mrazu, jeho životnosť môže byť skrátená. V takom prípade je odporúčané nábytok chrániť napríklad pomocou ochranných krytov alebo ho v zimných mesiacoch uskladniť na chránenom mieste.

V našej ponuke máme rad záhradného nábytku, ktorý bol navrhnutý tak, aby odolal aj tým najnáročnejším poveternostným podmienkam. S dôrazom na detail a kvalitu sme vybrali materiály, ktoré sú odolné proti UV žiareniu, vlhkosti a zmenám teplôt. Vďaka tomu môže náš prútený nábytok vydržať bez výraznejších známok opotrebenia aj 3 až 4 desaťročia.

Samozrejme, aby sme predĺžili životnosť prúteného nábytku, je dôležitá aj pravidelná údržba. Táto údržba nevyžaduje veľké úsilie – stačí nábytok občas vyčistiť mäkkou handričkou alebo kefkou a pri prírodných materiáloch aplikovať ochranné laky alebo oleje, ktoré zabezpečia dodatočnú ochranu.

Záverom, ak si vyberiete kvalitný prútený nábytok a budete sa oň pravidelne starať, môže vám poskytovať pohodlie a estetickú príťažlivosť veľmi dlhú dobu. A či už si vyberiete nábytok pre jeho funkčnosť alebo ako štýlový doplnok, vždy vám bude stáť po boku pri tvorbe nezabudnuteľných spomienok v kruhu rodiny a priateľov.

Čo je lepšie prútie alebo ratan?

Keď sa rozprávame o prútí a ratane, musíme si uvedomiť, že porovnávame dve odlišné veci, ktoré sú každá výnimočná vo svojej podstate. Na jednej strane, prútie je umenie, starodávna technika tkania, ktorá sa odovzdávala z generácie na generáciu a je neodmysliteľne spojená s remeselnou zručnosťou. Táto technika zahŕňa prepletanie pružných stoniek alebo tenkých vetvičiek rôznych rastlín, ako sú vŕba, bambus či lýko, čím sa vytvára pevná a zároveň esteticky príťažlivá štruktúra. Vďaka svojej flexibilite a odolnosti sa prútie stalo obľúbenou voľbou pri výrobe rôznych predmetov, od kôšov až po nábytok.

Na druhej strane, ratan je konkrétny typ materiálu, ktorý pochádza z dlhých, tenkých a pevných stoniek niektorých druhov palmových rastlín, najmä tých, ktoré rastú v tropických oblastiach Ázie, Afriky a Austrálie. Ratan je známy svojou pevnosťou, odolnosťou voči poškodeniu a pružnosťou, čo ho robí ideálnym materiálom pre výrobu nábytku a dekorácií. Jeho prirodzená farba a textúra dodávajú každému kusu nábytku jedinečný charakter a teplý vzhľad, ktorý sa hodí do mnohých interiérových štýlov.

Často sa stáva, že prútený nábytok, ktorý obdivujeme vo výkladoch obchodov alebo v katalógoch, je vlastne vyrobený práve z ratanu. Ratanové prúty sú využívané v technike prútenia na vytváranie pevných a zároveň elegantných kusov nábytku. Sú príkladom toho, ako sa dve odlišné oblasti – technika a materiál – môžu dokonale dopĺňať a vytvárať produkty, ktoré sú nielen praktické, ale aj vizuálne pôsobivé.

Keď sa teda pýtame, čo je lepšie – prútie alebo ratan, mali by sme si uvedomiť, že táto otázka nemá jednoznačnú odpoveď. Záleží na tom, z akého uhla sa na to pozeráme. Ak hľadáme techniku, ktorá nám umožní vytvoriť rôzne formy a vzory, prútie je naším hrdinom. Ak však hľadáme špecifický materiál, ktorý nám zaručí trvácnosť a prírodný vzhľad, ratan bude našou prvou voľbou. Vo finále môžeme skonštatovať, že oba – prútie aj ratan – sú nenahraditeľné a majú svoje špecifické využitie v rukách skúsených remeselníkov.

Je prútený terasový nábytok odolný voči poveternostným vplyvom?

Prútený terasový nábytok je často vyhľadávaným doplnkom pre tých, ktorí si chcú svoju terasu či záhradu zútulniť a vytvoriť tak priestor pre relax či posedenie s priateľmi a rodinou. Pri výbere takéhoto nábytku je však dôležité zamyslieť sa nad tým, ako odolný je voči rôznym poveternostným vplyvom, ktoré sú v našich končinách pomerne časté a rozmanité. 

Ako už bolo spomenuté, prútený nábytok sa vyrába v dvoch základných variantoch: prírodné a syntetické prútie. Prírodné prútie, ktoré je vyrobené z rôznych druhov ratanu, vŕbových prútov či bambusu, má nesporné estetické kvality a dokáže vniesť do interiéru aj exteriéru príjemný rustikálny či prírodný nádych. Jeho použitie vonku je však limitované tým, že nie je úplne odolné voči vlhkosti, priamemu slnečnému žiareniu a iným poveternostným vplyvom, ako sú napríklad prudké dažde či mrazy. Ak sa rozhodnete pre prírodné prútie na terasu, je vhodné ho chrániť napríklad presunutím do vnútorných priestorov alebo pod strechu v prípade zhoršenia počasia.

Na druhej strane, prútie zo syntetickej živice, ktoré je tiež známe ako umelý ratan, je špeciálne navrhnuté pre vonkajšie použitie. Vďaka svojej vysoko odolnej štruktúre je syntetické prútie schopné odolávať UV žiareniu, vlhkosti, zmenám teplôt a ďalším vonkajším vplyvom bez toho, aby dochádzalo k jeho poškodeniu alebo strate farby. Tento materiál si udržiava svoj estetický vzhľad dlhé roky, a preto sa nemusíte obávať, že by ste museli svoj terasový nábytok pravidelne obmieňať.

Je dôležité poznamenať, že hoci je syntetické prútie navrhnuté tak, aby bolo extrémne odolné, stále odporúčame, aby sa v prípade veľmi nepriaznivých poveternostných podmienok, ako sú silné búrky či dlhodobé mrazy, nábytok zakryl špeciálnou ochrannou plachtou alebo sa, ak je to možné, presunul do úkrytu. Týmto spôsobom predĺžite životnosť nábytku a uistíte sa, že vám bude slúžiť v najlepšom stave počas mnohých sezón.

V konečnom dôsledku, či už sa rozhodnete pre prírodné alebo syntetické prútie, je dôležité zvážiť, aké sú vaše potreby a aký druh starostlivosti ste ochotní svojmu terasovému nábytku poskytnúť. A nezabudnite, že správna voľba a údržba vám môžu zaistiť, že vaša terasa alebo záhrada bude pohodlným a štýlovým miestom na relaxáciu počas mnohých rokov.

 
 
 

Záhradný nábytok ktorý nemá každý

Záhradný nábytok harmonicky spája všetko, čo je potrebné v modernej záhrade - funkcionalizmus a luxus. Jednoduchý dizajn vytvára moderný štýl. Zoznámte sa s ponukou záhradného nábytku v našich predajniach na Slovensku a uvidíte, aký veľký vplyv na pohodlie a kvalitu má bezprostredné okolie - záhrada!

Kolekcia záhradného nábytku

Sortiment obchodov DR štúdio, s.r.o. je skutočne široký – začínajúci od základnych sedacích súprav, detailov až k doplnkom, ktoré dotvárajú celkový štýl Vašej terasy. Výberom nášho záhradného nábytku dáte nový rozmer priestoru, v ktorom budete chcieť tráviť čo najviac času. Raňajky pod holým nebom v sparnom lete, obľúbená čerstvá káva na terase alebo oddych s dobrou knihou, stretnutie s priateľmi , grilovanie po náročnom týždni - všetky tieto zážitky budete chcieť prežívať častejšie. Usporiadaním modulov môžete vytvoriť vlastnú jedinečnú zahradnú súpravu alebo môžte použiť hotové nábytkové moduly navrhnuté renomovanými dizajnérmi. Naše záhradné stoly a stoličky, záhradné pohovky a kreslá zabezpečia v teplom, letnom období dokonalý odpočinok a relax.

Najvyššia kvalita záhradného nábytku

Výberom nášho záhradného nábytku si vyberáte nielen dizajn, ale aj kvalitu. Všetky produkty dostupné v spoločnosti DR štúdio, s.r.o. poskytujú popredné miesto v kvalite a exkluzivite požadovanej našimi zákazníkmi. Môžete si byť istí, že špeciálne vybrané a testované materiály sú odolné voči poveternostným vplyvom a dlhodobo si zachovajú svoj jedinečný vzhľad a tvar. Každý kus záhradného nábytku je vyrobený  precíznym remeselným spracovaním. Naša rozsiahla ponuka zahŕňa záhradný nábytok a doplnky vyrobené z materiálov, ktoré už roky majú popredné miesto na trhu.

Záhradný nábytok z umelého ratanu

Záhradný nábytok vhodný do každého ročného obdobia má obrovskú popularitu. Záhradný nábytok z umelého ratanu je vhodný nie len pre domácnosti, ale aj luxusné verejné priestory - hotely, SPA salóny, wellness, reštaurácie a bazénové centrá. Vytvorením záhradnej sedacej súpravy, či záhradnej pohovky a doplnením závesného hojdacieho kresla si doprajete každodennú dávku luxusu. Stačí zavrieť oči a hneď pocítite optimálnu mäkkosť vankúšov a dokonale tvarované operadlo zabezpečí pohodlie, ktoré z Vás nechá opadnúť všetko napätie a na okamih Vám dopraje zabudnúť na každodenné starosti. Výhody umelého ratanového záhradného nábytku sú zárukou pohodlia, ktorý predajca zaručuje. V každom nábytku vyrobeného z umelého ratanu sa odzrkadluje  originálny dizajn. Polyetylénové zloženie materiálu je jednoducho navrhnuté tak, aby slúžilo milovníkom vonkajšej relaxácie. Dážď, sneh, UV žiarenie a ďalšie nepriaznivé faktory, nemajú žiadny vplyv na stav nábytku.

Záhradný nábytok z prírodného ratanu

V každodennom zhone medzi domácimi prácami a zamestnaním je niečo, čo vám umožňuje vo vašej záhrade znovu získať rovnováhu a zabudnúť na okolitú realitu. Vonkajšie prostredie domu je oblasť súkromia prepojená so živou prírodou, ktorá v záhrade odhaľuje svoje bohatstvo farieb, tvarov a vôní. Môžete si ju plne vychutnať v pohodlí   ratanového záhradného nábytku, ktorý  prebudí pocit relaxu a oddychu. Prírodný ratan, získaný z indonézskych plantáží je ekologickým  materiálom. Neobvyklý dizajn v koloniálnom štýle, široká kolekcia, kvalitný materiál záhradného ratanového nábytku zabezpečí dlhodobé užívanie. Každý kus záhradného nábytku z prírodného ratanu sa vypletá výhradne ručne, takže si môžete byť istí, že dostanete jedinečný originálny výrobok prepracovaný do najmenších detailov.

Hliníkový záhradný nábytok

Ľahkosť, jemnosť tvarov a moderný štýl -  to je hliníkový záhradný nábytok. Pre moderné priestory, verejné aj súkromné, bola vytvorená kolekcia  dizajnového hliníkového záhradného nábytku. Chladivý vzhľad hliníkovej konštrukcie v kombinácii so záhradnou zeleňou vytvára vkusné dekoratívne spojenie. Aby sme splnili najvyššie nároky zákazníkov, ktorí hľadajú niečo viac ako všadeprítomný štandard, zvolili sme možnosť kombinácie hliníku s drevenými alebo keramickými detailami.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia