Kategórie
 
 
 
 
 

Je ratan odolný voči poveternostným vplyvom?

Otázka týkajúca sa odolnosti ratanového nábytku voči rôznym poveternostným podmienkam a vplyvom vody je jednou z najčastejších otázok, ktoré od našich zákazníkov dostávame. A naozaj, tento záujem je viac než opodstatnený. Vzhľadom na to, že nákup ratanového nábytku nie je len otázkou estetiky, ale aj investície do pohodlia a funkčnosti vonkajších priestorov, je prirodzené, že potenciálni kupujúci chcú mať istotu, že ich nový nábytok vydrží čo najdlhšie v čo najlepšom stave.

Ratan, ako materiál, je známy svojou odolnosťou a pevnosťou, čo ho robí obľúbenou voľbou pre záhradný nábytok. No napriek tomu, zákazníci často vyjadrujú obavy, či tento nábytok dokáže odolávať neustále meniacim sa poveternostným podmienkam, ktoré sú pre Spojené kráľovstvo typické. Ako vieme, počasie tu môže byť extrémne nepredvídateľné, od slnečných a teplých dní až po prudké dažde a silné vetry, často v priebehu jediného dňa.

Preto je dôležité poskytnúť odpoveď na otázku, či je ratanový nábytok vodeodolný a odolný voči iným poveternostným vplyvom. Základná odpoveď je, že kvalitný ratanový nábytok je navrhnutý tak, aby odolával bežným poveternostným vplyvom vrátane mierneho dažďa, UV žiarenia a teplotných rozdielov. Avšak, ako pri každom nábytku určenom pre vonkajšie použitie, existujú určité limity toho, čo dokáže vydržať bez poškodenia.

Je nutné rozlišovať medzi ratanom z prírodných vlákien a umelým ratanom. Prvý menovaný, hoci pekný a tradičný, nemusí byť najlepšou voľbou pre oblasti s častým a silným dažďom alebo pre oblasti, kde je vysoká vlhkosť vzduchu. Na druhej strane, umelý ratan je špecificky navrhnutý s myšlienkou odolnosti voči vode a poveternostným vplyvom, čo ho robí ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú nábytok vhodný pre všetky podmienky.

V tejto súvislosti je teda potrebné povedať, že ak hľadáte ratanový nábytok, ktorý bude vašu záhradu alebo terasu zdobiť počas mnohých rokov, je dôležité venovať pozornosť materiálu, z ktorého je nábytok vyrobený. Zároveň nezabúdajte na pravidelnú údržbu a ochranu, ako je napríklad použitie ochranných krytov počas extrémnych poveternostných podmienok alebo zimného obdobia, čo výrazne predĺži životnosť vášho ratanového nábytku.

V konečnom dôsledku, pri správnom výbere a starostlivosti môže byť ratanový nábytok skvelým a odolným doplnkom vašich vonkajších priestorov, ktorý prinesie pohodlie a štýl počas mnohých rokov.

Je ratan považovaný za vodeodolný?

Ratan nie je úplne vodotesný. Hoci je nábytok z prírodného aj umelého ratanu ošetrený tak, aby odolal väčšine poveternostných podmienok, neznamená to, že je úplne vodotesný alebo odolný voči živlom.

Existuje však jasný rozdiel medzi prírodným a umelým ratanom. V takmer všetkých poveternostných podmienkachumelý ratan prekonáva prírodný ratan, pokiaľ ide o odolnosť. Keďže je vyrobený zo syntetického materiálu, je odolnejší voči poškodeniu vodou. Je tu tiež menšia šanca, že vybledne a je to ešte lacnejšie – vďaka čomu je ideálnym druhom prúteného nábytku pre väčšinu domácností.

Čo sa stane, keď ratan navlhne?

Hoci prírodný ratanový nábytok nie je vodotesný, nie je to tak, že by ho pár kvapiek dažďa nejakým spôsobom poškodilo. Všetok ratanový nábytok zvládne nečakanú sprchu, či už je to prírodné prútené alebo syntetické. S najväčšou pravdepodobnosťou ho môžete nechať vonku vystavený vplyvom počasia celé leto bez toho, aby ste videli veľkú zmenu.

Ako už bolo povedané, ak chcete, aby váš nábytok vydržal čo najdlhšie, mali by ste sa pokúsiť obmedziť čas, počas ktorého je vystavený vplyvom živlov. Aj keď je prírodný aj umelý ratan ošetrený tak, aby sa zabránilo hrdzi, hnilobe, poškodeniu slnkom a iným formám poškodenia, vystavenie prírodným živlom si stále vyberá svoju daň.

Vo všeobecnosti to znamená skladovanie nábytku vo vnútri alebo používanie krytov na nábytok, keď ho nepoužívate. To zaisťuje, že nebudú vystavené vode po dlhú dobu a pomôžu udržať váš ratanový nábytok skvelý po celé roky.

Ak sú vystavené vode dlhší čas, napríklad ak ich necháte vonku nezakryté celú zimu, môžu sa poškodiť rôznymi spôsobmi. Pri umelom aj prírodnom ratane sa môžu objaviť napríklad plesne, čo je nielen nehygienické, ale kreslo poškodzuje. Ratan môže tiež začať hniť. Hoci chvíľu trvá, kým sa hniloba usadí, akonáhle sa tak stane, je takmer nemožné sa jej zbaviť a bude pravdepodobne len otázkou času, kedy budete musieť vyhodiť svoje stoličky. Syntetický ratan je odolnejší voči týmto druhom problémov, vďaka čomu je oveľa odolnejší, ale stále sa môže vyskytnúť.

Prútený vzor, ktorý sa používa na výrobu ratanu, spôsobuje, že vyzerá tak dobre, ako vyzerá, ale vďaka tomu je tiež náchylnejší na hnilobu a plesne. Tkanie prameňov vytvára veľa malých zákutí, ktoré môžu zbierať vodu, prach a nečistoty. Vďaka tomu sú náchylnejšie na hnilobu ako stoličky, ktoré používajú rovné drevené alebo plastové povrchy.

Ak nie je výrobcom správne ošetrený, alebo je ratanový nábytok dlhodobo vystavený extrémnym poveternostným podmienkam, môžu sa ratanové vlákna tiež začať rozplietať a strapkať. Pri umelom ratane to nie je také bežné.

Je ratan považovaný za odolný voči poveternostným vplyvom?

Odolnosť voči poveternostným vplyvom ide ďalej, než je len vodotesná. Teploty pod bodom mrazu, ľad, dážď so snehom, vietor, sneh... Zoznam pokračuje. Je zrejmé, že ak sa počasie dostatočne zhorší, nič nie je skutočne odolné voči poveternostným vplyvom. Ako už bolo povedané, existujú určité poveternostné podmienky, ktoré sú ľahšie odolávať ako iné.

Prírodný aj umelý ratan je ošetrený tak, aby vydržal väčšinu poveternostných podmienok, aspoň na krátky čas. Nemusíte sa obávať, ak ho na deň alebo dva zabudnete prikryť. Je však chránený len do určitého bodu. Dlhodobé vystavenie extrémnemu počasiu v priebehu mesiacov alebo dokonca rokov si vždy vyberie svoju daň.

Teploty pod bodom mrazu môžu byť obzvlášť problematické, ak je váš nábytok mokrý. To platí hlavne pre prírodný ratan. Voda sa pri teplotách pod bodom mrazu rozpína, a preto môže spôsobiť lámanie alebo ohýbanie ratanových prútov. Menšie poškodenie stoličky sa môže v týchto podmienkach tiež zhoršiť, pretože expandujúca voda môže spôsobiť zväčšenie trhlín a štrbín.

Neustála expanzia a kontrakcia medzi vláknami môže tiež spôsobiť, že sa začnú časom uvoľňovať a môže spôsobiť, že ochranný povlak začne praskať alebo sa lámať. Opäť je to menší problém s umelým ratanom.

Často prehliadaným aspektom škôd spôsobených počasím je poškodenie UV žiarením. Slnečné lúče môžu spôsobiť odfarbenie a vyblednutie, ak sú povrchy vystavené slnku dlhší čas. To platí pre oba typy prúteného nábytku. Ako už bolo povedané, akékoľvek sfarbenie alebo vyblednutie bude pravdepodobne trvať niekoľko rokov, kým sa prejaví, a existujú kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste tomu zabránili, ako je zakrytie nábytku, keď sa nepoužíva, jeho ochrana proti poveternostným vplyvom a pravidelná údržba.

Môžete urobiť ratan odolný voči poveternostným vplyvom / vodeodolný?

Hoci ratanový nábytok nedokážete vyrobiť úplne vodotesný alebo odolný voči poveternostným vplyvom, existujú kroky, ktoré môžete podniknúť, aby váš ratanový nábytok vyzeral dlho dobre. Ak ho skladujete v správnych podmienkach a vo všeobecnosti sa oň dobre staráte, je vždy dobré začať.

Ako už bolo povedané, ak chcete ísť o krok ďalej, máme príspevok o ratanovom nábytku odolnom voči poveternostným vplyvom, ktorý by ste si mali pozrieť!

Môžem nechať ratanový nábytok vonku?

V lete môžete ratanový nábytok nechať vonku. Stále sa však oplatí použiť ochranný krzt na nábytok, keď ho nepoužívate, aby ste ho chránili pred poškodením UV žiarením. To vám tiež pomôže chrániť ho pred dažďom a zaistí, že sa z neho budete môcť tešiť mnoho rokov.

Počas zvyšku roka ľuďom vždy odporúčame, aby svoj ratan skladovali v interiéri alebo používali poťahy na nábytok. To ochráni váš nábytok pred poveternostnými vplyvmi bez ohľadu na počasie. Zabezpečuje tiež, že váš nový ratanový nábytok si dlhšie zachová svoj vzhľad.

Môžete sa rozhodnúť nechať ho vonku vystavený aj celú zimu, ale to bude mať za následok opotrebenie v priebehu rokov. Dobre udržiavaný nábytok môže trvať desať rokov alebo viac, zatiaľ čo nábytok ponechaný vonku po celý rok môže trvať iba päť alebo šesť rokov.

Môže slnko poškodiť môj ratanový nábytok?

Slnko môže poškodiť váš ratanový nábytok, ak naň nie je aplikovaná UV ochrana. Hoci to trvá dlhé roky, UV lúče zo slnka môžu spôsobiť vyblednutie farby. To môže viesť k tomu, že váš nábytok bude vyzerať nudne, ale neohrozí to jeho integritu ani ho žiadnym významným spôsobom nepoškodí. Stále by sa na ňom malo bezpečne sedieť, aj keď farba do určitej miery vybledla.

Ako už bolo povedané, UV ochrana môže zabrániť vyblednutiu farby a zabráni štiepeniu a praskaniu v dôsledku vysokej teploty. To spôsobí, že farby vyblednú oveľa pomalšie, takže väčšina ratanového nábytku chráneného proti UV žiareniu nevybledne vo výraznej miere aspoň niekoľko rokov, a to ani pri intenzívnom vystavení slnku.

Po niekoľkých rokoch je normálne, že farby trochu vyblednú. Tomu sa nedá vyhnúť, keď sú predmety umiestnené vonku. Avšak kvalitný nábytok, o ktorý sa dobre staráte, bude vykazovať oveľa menej známok vyblednutia ako neošetrený nábytok, ktorý nie je udržiavaný.

A čo sneh, ľad a vietor?

Sneh, ľad a vietor môžu ratanový nábytok poškodiť, aj keď to všetko robí iným spôsobom. Sneh a ľad môžu zhoršiť existujúce škody tým, že spôsobia rozšírenie vody medzi trhlinami a štrbinami. Môže tiež ohýbať a lámať ratanové vlákna v kresle alebo pohovke. Z dlhodobého hľadiska to môže viesť k odlupovaniu a vypadávaniu prameňov.

Vietor môže poškodiť farbu, ak nesie piesok, ale môže tiež spôsobiť usadzovanie nečistôt na vašom nábytku. Tieto nečistoty môžu podporovať rast plesní vytváraním vlhkých podmienok. V kombinácii s mrazivými teplotami to môže zhoršiť aj škody spôsobené ľadom a snehom.

Sada ochranných krytov na nábytok je skvelý spôsob, ako ochrániť váš prútený nábytok pred snehom, ľadom a vetrom. Môžete sa tiež rozhodnúť nechať svoj nábytok v zime vo vnútri, čo je pravdepodobne najlepší spôsob, ako zabezpečiť, aby váš nábytok zostal vo fantastickom stave čo najdlhšie.

Môže ratanový nábytok hrdzavieť?

Nábytok z prírodného ratanu je vyrobený z určitého druhu dreva, zatiaľ čo umelý ratan je vyrobený zo syntetického materiálu, ktorý vyzerá ako ratan. Ani jeden z týchto materiálov nehrdzavie, aj keď sú náchylné na plesne a hnilobu.

Ako už bolo povedané, veľa ratanových nábytkových stoličiek má hliníkový alebo oceľový rám používaný na zvýšenie stability, takže je bežné, že sa ľudia pýtajú, či môže hrdzavieť. Hliník aj oceľ sú veľmi odolné voči hrdzi a je pravdepodobné, že nábytok bude potrebné vymeniť skôr, ako hrdza spôsobí nejaké problémy. Po niekoľkých rokoch môže dôjsť k miernemu zhrdzaveniu povrchu, čo však nepoškodí celistvosť nábytku a nie je viditeľné, pretože je na vnútornej strane nábytku. Bude trvať viac ako desať rokov, kým hrdzavenie dosiahne bod, v ktorom spôsobí problémy, takže sa nemusíte obávať, ak si kúpite ratanový nábytok v renomovanom obchode.

 
 
 

Záhradný nábytok ktorý nemá každý

Záhradný nábytok harmonicky spája všetko, čo je potrebné v modernej záhrade - funkcionalizmus a luxus. Jednoduchý dizajn vytvára moderný štýl. Zoznámte sa s ponukou záhradného nábytku v našich predajniach na Slovensku a uvidíte, aký veľký vplyv na pohodlie a kvalitu má bezprostredné okolie - záhrada!

Kolekcia záhradného nábytku

Sortiment obchodov DR štúdio, s.r.o. je skutočne široký – začínajúci od základnych sedacích súprav, detailov až k doplnkom, ktoré dotvárajú celkový štýl Vašej terasy. Výberom nášho záhradného nábytku dáte nový rozmer priestoru, v ktorom budete chcieť tráviť čo najviac času. Raňajky pod holým nebom v sparnom lete, obľúbená čerstvá káva na terase alebo oddych s dobrou knihou, stretnutie s priateľmi , grilovanie po náročnom týždni - všetky tieto zážitky budete chcieť prežívať častejšie. Usporiadaním modulov môžete vytvoriť vlastnú jedinečnú zahradnú súpravu alebo môžte použiť hotové nábytkové moduly navrhnuté renomovanými dizajnérmi. Naše záhradné stoly a stoličky, záhradné pohovky a kreslá zabezpečia v teplom, letnom období dokonalý odpočinok a relax.

Najvyššia kvalita záhradného nábytku

Výberom nášho záhradného nábytku si vyberáte nielen dizajn, ale aj kvalitu. Všetky produkty dostupné v spoločnosti DR štúdio, s.r.o. poskytujú popredné miesto v kvalite a exkluzivite požadovanej našimi zákazníkmi. Môžete si byť istí, že špeciálne vybrané a testované materiály sú odolné voči poveternostným vplyvom a dlhodobo si zachovajú svoj jedinečný vzhľad a tvar. Každý kus záhradného nábytku je vyrobený  precíznym remeselným spracovaním. Naša rozsiahla ponuka zahŕňa záhradný nábytok a doplnky vyrobené z materiálov, ktoré už roky majú popredné miesto na trhu.

Záhradný nábytok z umelého ratanu

Záhradný nábytok vhodný do každého ročného obdobia má obrovskú popularitu. Záhradný nábytok z umelého ratanu je vhodný nie len pre domácnosti, ale aj luxusné verejné priestory - hotely, SPA salóny, wellness, reštaurácie a bazénové centrá. Vytvorením záhradnej sedacej súpravy, či záhradnej pohovky a doplnením závesného hojdacieho kresla si doprajete každodennú dávku luxusu. Stačí zavrieť oči a hneď pocítite optimálnu mäkkosť vankúšov a dokonale tvarované operadlo zabezpečí pohodlie, ktoré z Vás nechá opadnúť všetko napätie a na okamih Vám dopraje zabudnúť na každodenné starosti. Výhody umelého ratanového záhradného nábytku sú zárukou pohodlia, ktorý predajca zaručuje. V každom nábytku vyrobeného z umelého ratanu sa odzrkadluje  originálny dizajn. Polyetylénové zloženie materiálu je jednoducho navrhnuté tak, aby slúžilo milovníkom vonkajšej relaxácie. Dážď, sneh, UV žiarenie a ďalšie nepriaznivé faktory, nemajú žiadny vplyv na stav nábytku.

Záhradný nábytok z prírodného ratanu

V každodennom zhone medzi domácimi prácami a zamestnaním je niečo, čo vám umožňuje vo vašej záhrade znovu získať rovnováhu a zabudnúť na okolitú realitu. Vonkajšie prostredie domu je oblasť súkromia prepojená so živou prírodou, ktorá v záhrade odhaľuje svoje bohatstvo farieb, tvarov a vôní. Môžete si ju plne vychutnať v pohodlí   ratanového záhradného nábytku, ktorý  prebudí pocit relaxu a oddychu. Prírodný ratan, získaný z indonézskych plantáží je ekologickým  materiálom. Neobvyklý dizajn v koloniálnom štýle, široká kolekcia, kvalitný materiál záhradného ratanového nábytku zabezpečí dlhodobé užívanie. Každý kus záhradného nábytku z prírodného ratanu sa vypletá výhradne ručne, takže si môžete byť istí, že dostanete jedinečný originálny výrobok prepracovaný do najmenších detailov.

Hliníkový záhradný nábytok

Ľahkosť, jemnosť tvarov a moderný štýl -  to je hliníkový záhradný nábytok. Pre moderné priestory, verejné aj súkromné, bola vytvorená kolekcia  dizajnového hliníkového záhradného nábytku. Chladivý vzhľad hliníkovej konštrukcie v kombinácii so záhradnou zeleňou vytvára vkusné dekoratívne spojenie. Aby sme splnili najvyššie nároky zákazníkov, ktorí hľadajú niečo viac ako všadeprítomný štandard, zvolili sme možnosť kombinácie hliníku s drevenými alebo keramickými detailami.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia