Kategórie
 
 
 
 
 

Slnečník alebo pergola: čo sa hodí do vašej záhrady?

Slnečník alebo pergola... to je otázka! Či už chcete zastrešiť balkón, terasu alebo záhradný jedálenský kút, niekedy je ťažké rozhodnúť sa, ktorá konštrukcia bude najlepšie vyhovovať vášmu priestoru. Našťastie sme zvážili hlavné faktory, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa. Postupujte podľa nášho sprievodcu a za chvíľu budete leňošiť v tieni!

Výber konštrukcie, ktorá vyhovuje vášmu priestoru

Vo všeobecnosti pergoly fungujú lepšie na väčších terasách alebo v záhradách. Môžu byť inštalované na betóne, priamo do zeme alebo na terasové dosky. Vďaka svojej veľkosti a prevedeniu konštrukcie sú altánky vhodnejšie do otvorených priestorov.

Slnečníky je možné inštalovať na veľké balkóny aj menšie (napríklad menšie obdĺžnikové slnečníky). Sú tiež ideálne pre záhradné jedálenské priestory, či už sú umiestnené v otvore v strede stola alebo namontované nabok. Jednoducho povedané, slnečníky sú veľmi všestranné.

Slnečník alebo pergola: čo je jednoduchšie nastaviť?

Slnečníky sa pripájajú na špeciálnu základňu zaťaženú betónom, pieskom alebo vodou. Niektoré slnečníky sú vybavené tyčou, ktorá vám umožňuje uzamknúť striešku vo vami zvolenej výške, zatiaľ čo iné majú podobný uvoľňovací systém ako slnečník. Druhá možnosť je užitočná pre ľudí na menšej strane alebo tých, ktorí majú obmedzenú silu hornej časti tela. Najnovšie modely sa otvárajú a zatvárajú pomocou kľuky pre minimálnu námahu. Táto možnosť vám tiež umožňuje nastaviť výšku striešky na centimetre.

Staromódne altánky s rúrkovými konštrukciami si kedysi vyžadovali množstvo ľudí a veľa času na montáž. V dnešnej dobe ich nastavenie nezaberie ani zďaleka toľko času. V skutočnosti môžete nájsť altány v štýle prístreškov proti dažďu, ktoré sú navrhnuté tak, aby sa dali okamžite vyskočiť. Stále však budete potrebovať aspoň dvoch ľudí, aby ste správne umiestnili nohy a vyhli sa ohnutiu pomerne jemnej konštrukcie.

Keď na to príde, o tom niet pochýb: slnečníky sa dajú postaviť rýchlejšie ako altánky.

Slnečník alebo altánok: čo ponúka väčšiu odolnosť voči vetru?

Slnečníky drží na svojom mieste ťažká základňa, ktorá zabraňuje prevrhnutiu vrchlíka. Napriek tomu možno zistíte, že je potrebné pohrať sa so smerom slnečníka, aby ste sa vyhli vetru, ktorý fúka pod slnečníkom.

Altánky na druhej strane môžu pôsobiť tak trochu ako teplovzdušný balón! Keď vietor fúka pod vrchnú vrstvu a vyplní štruktúru, ktorá môže zdvihnúť a dokonca posunúť štruktúru. Preto sa altánky dodávajú so špeciálnym upevňovacím systémom, ktorý sa používa na ukotvenie nôh do pôdy alebo ich priskrutkovanie do dreva. Je dôležité správne zabezpečiť svoju pegolu. Akonáhle to urobíte, pergoly ľahko odolajú vetru, čo vám umožní maximálne využiť chladný vánok! V prípade osvetlenia, môžete na pergolu nainštalovať aj vonkajšie vianočné osvetlenie a zabezpečiť si tak osvetlenie ktoé môžete používať počas celého roka. 

Nakoniec, ak hľadáte širšiu škálu materiálov a farieb, slnečníky sú pravdepodobne tou najlepšou voľbou. Prichádzajú v mnohých tvaroch – vrátane okrúhlych, štvorcových a obdĺžnikových – ako aj rôznych farieb a vzorov.

Aké sú výhody a nevýhody pergoly?

Výhody

  • Lamelová strecha. Niektoré pergoly majú možnosť otvoriť alebo zatvoriť strechu.
  • Ochrana pred slnkom. Pergoly so strechou pravdepodobne poskytnú ochranu pred škodlivým UV žiarením.
  • Veľkosť. Konštrukcie pergol je možné prispôsobiť tak, aby vyhovovali vášmu veľkému alebo malému vonkajšiemu prostrediu, čo znamená, že množstvo tieňa a ochrany, ktoré poskytujú, môžú byť väčšie ako záhradný slnečník.
  • Trvanlivosť. Na trhu sú pergoly vyrobené z hliníkových rámov a nerezových skrutiek. To znamená, že pergola obstojí v skúške času.
  • Viac súkromia. Niektoré pergoly sa dodávajú s možnosťou tieniacich žalúzií, ktoré je možné pridať a stiahnuť, aby poskytli tieň a súkromie.
  • Upevnený na mieste a môže byť vyrobený na mieru. Pergoly môžu byť vyrobené z rôznych materiálov vrátane hliníka, ako aj drevených trámov a stĺpikov. To znamená, že je tu viac príležitostí, aby pergola vyzerala ako súčasť a stala sa trvalou súčasťou vášho vonkajšieho prostredia

Nevýhody

  • Upevnené na mieste. Pergoly sú trvalé zariadenia a zvyčajne sú priskrutkované k zemi, čo bráni možnosti pohybovať sa okolo.
  • Nie je to najlacnejšia možnosť tienenia. Za pergolu zostavenú vlastnými rukami môžete očakávať, že miniete minimálne 1000 eur a za hornou hranicou sortimentu približne 40 000 eur.

Náš verdikt. Ak túžite po stálom tieni, pergola by pre vás mohla byť dobrou voľbou. Keď pergola stojí, zostane tu a nevyžaduje ďalšiu montáž, stačí pripevniť voliteľné rolety alebo otvoriť a tarvoriť strechu. Ak hľadáte tieň, ktorý sa hodí k dizajnu vášho vonkajšieho prostredia, potom je pravdepodobnejšie, že trvalá pergola zaškrtne políčka ako dáždnik alebo altánok.

Pergola môže tiež poskytnúť to najlepšie z oboch svetov, pretože pergoly môžu byť vyrobené tak, aby boli tiež prenosné. Ak vás myšlienka mať pergolu stále láka, no chceli by ste ju premiestniť, nemusíte možnosť pergoly zavrhovať.

Aké sú výhody a nevýhody vonkajších dáždnikov?

Výhody

  • Prenosný. Ak chcete vrhnúť tieň na rôzne oblasti vášho vonkajšieho priestoru, potom je ideálny vonkajší dáždnik, pretože dáždniky sú buď upevnené na mieste, alebo sú prenosné.
  • Cena. Vonkajšie dáždniky môžu stáť kdekoľvek od 50 do viac ako 8 000 dolárov. Vďaka tomu sú vhodnou voľbou pre rôzne rozpočty.
  • Dočasné príslušenstvo. Vonkajšie dáždniky sa dodávajú s niekoľkými mechanizmami vrátane kľukových rukovätí, kladiek s kolíkmi, lana a niektoré dáždniky majú svoju vlastnú technológiu, ako napríklad Shadowspec Shadowlift™, ktorý prichádza s niektorými zo svojich dáždnikov vyššej kvality a ceny. To znamená, že môžete vytvoriť alebo odobrať tieň, kedykoľvek budete chcieť.
  • Materiály a štruktúra. Niektoré vonkajšie dáždniky sú vyrobené z materiálov morskej kvality, ako je nehrdzavejúca oceľ a hliník, a preto sú vyrobené tak, aby vydržali dlhšie. Ostatné na trhu sú vyrobené z plastu.

Nevýhody

  • Obmedzený tieň. Veľké vonkajšie dáždniky môžu poskytnúť množstvo tieňa, ale altánok alebo pergola môže poskytnúť viac, ak je to potrebné, pretože sú k dispozícii vo väčšom rozsahu veľkostí.
  • Odolnosť proti vetru. Aj keď sú niektoré dáždniky vyrobené z materiálov, ktoré im umožňujú odolať určitému vetru, trvalá pergola zvládne rovnakú prácu ako vonkajší dáždnik a v mnohých prípadoch lepšie, pokiaľ ide o odolnosť voči nepriaznivým poveternostným podmienkam.
  • Je ťažšie prispôsobiť sa vonkajšiemu prostrediu. Vonkajšie dáždniky môžu mať rôzne farby vrchlíka a niektoré môžu mať dokonca vytlačené značky a logá. Pergola však môže urobiť lepšiu prácu pri zapadnutí do vášho vonkajšieho prostredia, pretože prichádza vo väčšej rozmanitosti dizajnov vrátane klasického a moderného vzhľadu.
    Kvalitnejší vonkajší dáždnik niečo stojí. Na trhu sú záhradné slnečníky už od 249 eur a môžu presiahnuť 2 000 eur
  • Ak plánujete investovať do dáždnika, ktorý sa dá používať dlhé roky, je pravdepodobné, že budete musieť minúť minimálne 500 eur.

Náš verdikt. Ak hľadáte možnosť vonkajšieho tienenia, ktoré dokáže vytvoriť alebo odstrániť tieň, ponúka množstvo dizajnov, farieb a cenoviek a možnosť vrhnúť tieň na čokoľvek, čo sa deje vo vašom vonkajšom priestore, od stolovania, cez bazén, kúpele, plávanie. kúpele pre deti hrajúce sa, potom by sa slnečník mohol naozaj hodiť.

 
 
 

Záhradný nábytok ktorý nemá každý

Záhradný nábytok harmonicky spája všetko, čo je potrebné v modernej záhrade - funkcionalizmus a luxus. Jednoduchý dizajn vytvára moderný štýl. Zoznámte sa s ponukou záhradného nábytku v našich predajniach na Slovensku a uvidíte, aký veľký vplyv na pohodlie a kvalitu má bezprostredné okolie - záhrada!

Kolekcia záhradného nábytku

Sortiment obchodov DR štúdio, s.r.o. je skutočne široký – začínajúci od základnych sedacích súprav, detailov až k doplnkom, ktoré dotvárajú celkový štýl Vašej terasy. Výberom nášho záhradného nábytku dáte nový rozmer priestoru, v ktorom budete chcieť tráviť čo najviac času. Raňajky pod holým nebom v sparnom lete, obľúbená čerstvá káva na terase alebo oddych s dobrou knihou, stretnutie s priateľmi , grilovanie po náročnom týždni - všetky tieto zážitky budete chcieť prežívať častejšie. Usporiadaním modulov môžete vytvoriť vlastnú jedinečnú zahradnú súpravu alebo môžte použiť hotové nábytkové moduly navrhnuté renomovanými dizajnérmi. Naše záhradné stoly a stoličky, záhradné pohovky a kreslá zabezpečia v teplom, letnom období dokonalý odpočinok a relax.

Najvyššia kvalita záhradného nábytku

Výberom nášho záhradného nábytku si vyberáte nielen dizajn, ale aj kvalitu. Všetky produkty dostupné v spoločnosti DR štúdio, s.r.o. poskytujú popredné miesto v kvalite a exkluzivite požadovanej našimi zákazníkmi. Môžete si byť istí, že špeciálne vybrané a testované materiály sú odolné voči poveternostným vplyvom a dlhodobo si zachovajú svoj jedinečný vzhľad a tvar. Každý kus záhradného nábytku je vyrobený  precíznym remeselným spracovaním. Naša rozsiahla ponuka zahŕňa záhradný nábytok a doplnky vyrobené z materiálov, ktoré už roky majú popredné miesto na trhu.

Záhradný nábytok z umelého ratanu

Záhradný nábytok vhodný do každého ročného obdobia má obrovskú popularitu. Záhradný nábytok z umelého ratanu je vhodný nie len pre domácnosti, ale aj luxusné verejné priestory - hotely, SPA salóny, wellness, reštaurácie a bazénové centrá. Vytvorením záhradnej sedacej súpravy, či záhradnej pohovky a doplnením závesného hojdacieho kresla si doprajete každodennú dávku luxusu. Stačí zavrieť oči a hneď pocítite optimálnu mäkkosť vankúšov a dokonale tvarované operadlo zabezpečí pohodlie, ktoré z Vás nechá opadnúť všetko napätie a na okamih Vám dopraje zabudnúť na každodenné starosti. Výhody umelého ratanového záhradného nábytku sú zárukou pohodlia, ktorý predajca zaručuje. V každom nábytku vyrobeného z umelého ratanu sa odzrkadluje  originálny dizajn. Polyetylénové zloženie materiálu je jednoducho navrhnuté tak, aby slúžilo milovníkom vonkajšej relaxácie. Dážď, sneh, UV žiarenie a ďalšie nepriaznivé faktory, nemajú žiadny vplyv na stav nábytku.

Záhradný nábytok z prírodného ratanu

V každodennom zhone medzi domácimi prácami a zamestnaním je niečo, čo vám umožňuje vo vašej záhrade znovu získať rovnováhu a zabudnúť na okolitú realitu. Vonkajšie prostredie domu je oblasť súkromia prepojená so živou prírodou, ktorá v záhrade odhaľuje svoje bohatstvo farieb, tvarov a vôní. Môžete si ju plne vychutnať v pohodlí   ratanového záhradného nábytku, ktorý  prebudí pocit relaxu a oddychu. Prírodný ratan, získaný z indonézskych plantáží je ekologickým  materiálom. Neobvyklý dizajn v koloniálnom štýle, široká kolekcia, kvalitný materiál záhradného ratanového nábytku zabezpečí dlhodobé užívanie. Každý kus záhradného nábytku z prírodného ratanu sa vypletá výhradne ručne, takže si môžete byť istí, že dostanete jedinečný originálny výrobok prepracovaný do najmenších detailov.

Hliníkový záhradný nábytok

Ľahkosť, jemnosť tvarov a moderný štýl -  to je hliníkový záhradný nábytok. Pre moderné priestory, verejné aj súkromné, bola vytvorená kolekcia  dizajnového hliníkového záhradného nábytku. Chladivý vzhľad hliníkovej konštrukcie v kombinácii so záhradnou zeleňou vytvára vkusné dekoratívne spojenie. Aby sme splnili najvyššie nároky zákazníkov, ktorí hľadajú niečo viac ako všadeprítomný štandard, zvolili sme možnosť kombinácie hliníku s drevenými alebo keramickými detailami.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia