Kategórie
 
 
 
 
 

Sprievodca výberom vášho slnečníka

Tento článok má pomôcť tým, ktorí hľadajú špecifickú veľkosť a tvar pre svoj záhradný alebo terasový slnečník. Keď si zmeriate priestor, ktorý potrebujete zatieniť vo vašej záhrade, my vám pomôže vybrať ten správny dáždnik pre vašu terasu, aby ste sa nemuseli cítiť zavalení všetkými možnosťami. Tento zoznam bol vytvorený, pretožemáme bohaté skúsenosti s predajom slnečníkov.

Ako zistím, akú veľkosť slnečníka kúpiť?

Veľkosť vášho slnečníka je určená šírkou strechy a nie výškou tyče. Zvyčajne by okraje mali presahovať cez jedálenský alebo terasový stôl aspoň o 50 cm na všetkých stranách. Pre 1,5 m štvorcový stôl je ideálnou voľbou 3 m štvorcový slnečník.

Výška a priemer tyče záhradného dáždnika:

Výška tyče je dôležitým faktorom, ktorý treba zvážiť, pretože váš slnečník by mal byť nastavený dostatočne vysoko, aby sa ľudia nemuseli skláňať, aby si pod neho sadli. Môžete si vybrať slnečník s teleskopickou tyčou a nastaviteľnou, alebo sa uistite, že výška okraja (od zeme po vrchlík) je minimálne 2 metre.

Priemer tyče je ďalší rozmer, ktorý budete musieť skontrolovať, pretože je dôležitý pre celkovú stabilitu slnečníka. Líšia sa od 38 mm do 58 mm a tyč základne slnečníka by mala byť o niečo väčšia, aby sa tyč vošla dovnútra. Niektoré slnečníky majú zosilnené tyče s doplnkami na vnútornej strane pre zvýšenú odolnosť.

Slnečník

Aký tvar má mať slnečník?

Tvary striešky slnečníka - okrúhly, štvorcový, obdĺžnik. Existujú 3 možné tvary striešky slnečníka: okrúhly, štvorcový a obdĺžnikový. Pre lepší vizuálny efekt odporúčame zladiť tvar strechy so stolom – napríklad pre okrúhly stôl s priemerom 1,5 m by sa hodil 3 m okrúhly slnečník.

Štvorcový vs okrúhly – Ktorý slnečník zatieni viac?

Odpoveď je - štvorec. Ak porovnáme 3 m okrúhly (osemhranný) dáždnik so štvorcovým slnečníkom 3 m x 3 m, okrúhly tvar zatieni približne 7 metrov štvorcových, zatiaľ čo štvorcový tvar zatieni 9 metrov štvorcových.

Z akého materiálu je vyrobený slnečník?

Všetky 3 odlišné časti slnečníka – základňa, rám a strieška sú vyrobené z rôznych materiálov. Základňa môže byť vyrobená z betónu, žuly, plastu alebo oceľového rámu s dlaždicami; rám a tyč môžu byť vyrobené z dreva, hliníka alebo nehrdzavejúcej ocele a tkanina látky je zvyčajne polyesterová, akrylová, vinylová alebo slamená. V závislosti od vašich preferencií a vášho rozpočtu si môžete vybrať tie, ktoré sú pre váš projekt najvhodnejšie.

Aké sú rôzne typy slnečníkov a slnečníkov na terasu?

Vytvorené pre rôzne priestorové nastavenia a potreby, môžeme identifikovať 7 typov slnečníkov:

Voľne stojaci slnečník

– najbežnejší, podobný ako bežný slnečník, má tyč v strede baldachýnu a môže prejsť stredom terasového stola (takého, ktorý má v strede dieru), aby sa zvýšila jeho odolnosť voči vetru. Cena bude závisieť od veľkosti a použitých materiálov.

Konzolový slnečník

– často označovaný ako previsnutý slnečník, slnečník s bočným ramenom alebo slnečník s bočným stĺpikom, je navrhnutý s bočnou tyčou, aby bol pod ňou voľný priestor. Majú luxusnejší vzhľad a ak váš stôl nemá dieru alebo by ste možno chceli zatieniť vírivku, toto je typ produktu, ktorý chcete mať. Vyžadujú ťažšiu základňu a sú o niečo drahšie.

Vyklápací slnečník

– podobne ako voľne stojaci slnečník so stredovou tyčou, tento typ slnečníka sa zvyčajne ovláda kľukou s navijakom, ktorý má obe funkcie: rozloženie slnečníka a naklonenie hornej časti stredového stožiara tak, aby tienidlo dopadlo tam, kde je potrebné . Túto funkciu možno nájsť aj v konzolách, niekedy v dvoch osiach – vertikálnej a bočnej.

Teleskopický slnečník

– tento typ slnečníka má centrálny stožiar vyrobený z 2 samostatných tyčí s rôznymi priemermi, pričom jedna sa vysúva z druhej, aby sa dala výškovo nastaviť.

Nástenný slnečník

– Tento slnečník je určený na úzke terasy alebo balkóny, vďaka otočnému držiaku a mobilnému ramenu je možné pripevniť na stenu a nastaviť tak, aby si našiel dokonalý tieň.

Plážový slnečník

– podobne ako voľne stojace, nevyžadujú základňu a tyč má špicaté dno, aby sa zapichla do piesku. Baldachýn je zvyčajne vyrobený zo slamy.

Balijský slnečník

– menej pevné ako bežné slnečníky, tieto dekoratívne dáždniky sú vyrobené z dreva a majú trochu iný vzhľad, s čipkovaným volánom a žiarivejšími farbami.

Čo by ste mali hľadať v baldachýne slnečníka?

UV ochranný faktor a hustota tkaniny (gramy/m²)

Hlavným účelom vášho záhradného dáždnika je čo najviac tieniť a zastaviť UV žiarenie zo slnka. To znamená, že čím hrubšia látka, tým lepšiu ochranu získate. Môžete vypočítať tak, že hmotnosť vydelíte veľkosťou (gramy/m²). Dobré skóre bude okolo 200 gr/m² alebo vyššie. Hustota sa zvyčajne neuvádza, ale výrobcovia poskytujú UPF (ochranný faktor proti ultrafialovému žiareniu) - od nízkej ochrany 10+ po maximálnu ochranu 80+.

Materiály strechy slnečníka

3 hlavné použité materiály pri slnečníkoch sú polyester, akryl a vinyl, pričom každý z nich má iné vlastnosti a odolnosť voči slnku, vyblednutiu a vode. Vinyl a akryl sú drahšie varianty kvôli svojej odolnosti a rôznym látkam odpudzujúcim vodu, olej a pod. Polyester je lacnejší typ látky, ktorý bledne rýchlejšie ako ostatné, ak nie je chránený poťahom, ale stále je nepremokavý a vetru odolný až do jednej bod. Ak sa chcete dozvedieť viac o každom type materiálu, navštívte náš článok o materiáloch na poťahy na slnečníky a rozhodnite sa, ktorý z nich je vhodnejší pre váš projekt a rozpočet.
materiály strechy a farebná paleta

Farba strechy slnečníka

Pokiaľ ide o výber farby pre váš slnečník, je to zvyčajne záležitosť osobného vkusu, okolitého prostredia alebo iných účelov. Môžete si vybrať, či ho zladíte s terasovým stolom alebo rôznymi prvkami záhradného nábytku, necháte ho vyniknúť žiarivou farbou alebo splynie s ostatnými prvkami. Vieme, aké mätúce môže byť toto rozhodnutie, a preto sme našťastie vytvorili rýchleho sprievodcu, ako si vybrať farbu slnečníka, ktorý dokáže odpovedať na väčšinu vašich otázok v tejto veci. Ak si plánujete kúpiť slnečník a používať ho v pohostinstve alebo v komerčnom sektore, môžete zvážiť, či si na baldachýn necháte vytlačiť svoje logo a zviditeľníte tak svoju firmu aj z väčšej vzdialenosti. 

Vetranie strechy slnečníka

Vetranie vzduchu na vrchu striešky je určite niečo, čo by ste chceli mať pre svoj slnečník. Hoci je štandardom pre väčšinu záhradných slnečníkov, pričom niektoré majú dokonca dvojité vetranie, táto funkcia má dvojité využitie: umožňuje odvádzanie tepla spod prístrešku v horúcich dňoch a vytvára prúdenie vzduchu vetra, vďaka čomu je dáždnik odolnejší. ak žijete vo veternej oblasti.

Slnečník, rám a jeho ovládanie

Tyč slnečníka a rám tvoria pevnú konštrukciu, ktorá drží baldachýn úhľadný a natiahnutý, keď sa rozloží. Stožiar môže byť umiestnený v strede, podopiera rám zospodu, alebo bočný, podopierajúci rám zhora (pre konzoly). Rám je vyrobený zo sady lúčov alebo rebier, ktoré sú spojené s tyčou pomocou náboja s bežcom. Operačný systém umožňuje posúvanie náboja hore a dole, skladanie a rozkladanie vrchlíka.

Materiál slnečníka a rámu

Materiály použité pri výrobe slnečníka sú pravdepodobne najdôležitejším aspektom, ktorý má zásadný vplyv na pevnosť konštrukcie, jej odolnosť v čase a konečnú cenu záhradného slnečníka. Tri najbežnejšie používané materiály sú:

Drevené slnečníky – bambus, eukalyptus, tvrdé drevo sú niektoré z drevených konštrukcií slnečníkov dostupných na trhu. Majú luxusný vzhľad, skvele ladia s tmavšími farbami záhradného nábytku a sú ekologickou a ekologickou verziou kovových. Niektoré môžu potrebovať ošetrenie raz ročne, ale stále sú silné a odolné. Bambus má napríklad pevnosť v ťahu ocele, prirodzenú nepriepustnú ochrannú vrstvu a nevyžaduje žiadnu úpravu.
drevené časti slnečníka - rebrá, náboj, bežec, rám a finiš

Hliníkové slnečníky – s ľahkým profilom, tento materiál nehrdzavie, je praktický a efektívny a odolá aj drsným poveternostným podmienkam. Tyčinka môže byť zvnútra vystužená, dá sa rýchlo a ľahko prepravovať a skladovať a je skvelou voľbou, ak ju budete mať vo svojej záhrade.
hliníkové diely slnečníka - rebrá, náboj a špička rebier

Oceľové slnečníky – tento materiál sa pre svoju hmotnosť a odolnosť používa skôr na slnečníky v komerčnom a pohostinskom sektore. Môže byť z nehrdzavejúcej ocele alebo s práškovým nástrekom a odolá neuveriteľne vysokorýchlostnému vetru. Môže byť drahší ako drevo alebo hliník a na inštaláciu môže byť potrebná viac ako jedna osoba.
nerezové diely slnečníka - rám, rebrá a náboj

Je pre slnečník lepšia oceľ, hliník alebo drevo?

Oceľová konštrukcia je najťažšia a najodolnejšia proti silnému vetru a môže ponúknuť väčšinu výhod hliníka. Drevo a hliník určite obstoja v drsných poveternostných podmienkach, no v extrémnych situáciách sa môže drevená tyč poškodiť.

Ovládacie systémy slnečníka na otváranie a zatváranie striešky

Obsluha slnečníka by mala byť jednoduchá a bezpečná. Existujú rôzne systémy, všetky s výhodami a nevýhodami, v závislosti od výrobcu a dizajnu. Niektoré môžu mať aj funkciu naklápania, zatiaľ čo niektoré sú vyrobené tak, aby boli čo najjednoduchšie. Tri najbežnejšie sú:

  • Systém dvojitej kladky a lana – najjednoduchší systém otvárania, aký môže slnečník mať, je navrhnutý na náboji a na ovládanie používa lano námornej kvality. Musíte potiahnuť jeden koniec lana, aby sa náboj vysunul nahor a zatlačiť rám, kým sa vrchlík úplne neotvorí a nenatiahne. Lano môže byť zaistené svorkou alebo môže mať kolík, ktorý zabráni skĺznutiu náboja. Ak ho chcete zatvoriť, odstráňte kolík alebo odistite lano a ťahajte za druhý koniec, kým sa dáždnik nezloží.
  • Navijak s kľukou – tento typ systému nájdeme väčšinou u slnečníkov, ktoré majú na tyči nastavenú možnosť sklápania. Na rozloženie vrchlíka je potrebné otočiť rukoväťou v smere hodinových ručičiek. Pokračujte v pohybe a vrchlík sa nakloní. Dáždnik zatvoríte otočením proti smeru hodinových ručičiek. Po prvé, strieška sa vráti do pôvodnej polohy a pomaly sa zatvorí, keď budete pokračovať v otáčavom pohybe.
  • Push up systém – podobne ako bežný dáždnik má tento systém integrovanú pružinu. Na otvorenie musia byť náboj a bežec zatlačené nahor, až kým nebudete počuť „cvaknutie“, keď zapadne na miesto. Ak ho chcete zložiť, stačí stlačiť jeho uvoľňovacie tlačidlo a uvidíte, ako sa strieška skladá.

Podstavce slnečníkov, upevnenie a ukotvenie:

Základňa slnečníka je spodná časť, do ktorej slnečník zapadá, aby bol držaný vo vzpriamenej polohe a odolával vetru. V závislosti od modelu záhradného slnečníka, ktorý si vyberiete, stredovej tyče alebo konzoly, sa dodávajú s rôznymi veľkosťami a materiálmi. Či už žulový, betónový alebo plastový základ naplnený vodou alebo pieskom, existuje veľa možností na výber. Prvá otázka, než sa rozhodnete, by mala byť, či pozícia, na ktorú je umiestnená, bude trvalá alebo nie?

Trvalá fixácia slnečníka – pre tento typ montáže, najsilnejší zo všetkých, bude použitá základňa do zeme. Ten je potrebné zaliať betónom do hĺbky 60 cm a tiež znižuje stopu slnečníka, zabraňuje zakopnutiu a šetrí miesto.
Nestále uchytenie slnečníka – tento typ podstavcov môže mať kolieska, ich hmotnosť sa môže pohybovať od 15 kg do 250 kg v závislosti od toho, či slnečník prechádza stredom terasového stola, alebo je riešený ako doska na inštaláciu pod paluba.

Príslušenstvo k slnečníkom:

Aby ste zo svojho záhradného slnečníka vyťažili maximum, použite ho bez ohľadu na počasie, ročné obdobie alebo dennú dobu. Ako? Vybavte ho príslušenstvom a premeňte ho na slnečník s kompletnou výbavou, aby vás mohol ukryť aj počas chladného obdobia a byť zdrojom svetla po západe slnka. Uvedomte si však, že niektoré možnosti môžu zvýšiť cenu, v niektorých prípadoch takmer až na cenu slnečníka.

  • Ohrievače – môžu to byť halogénové žiarovky alebo krátkovlnné infražiariče. Hlavnou výhodou halogénového typu je, že vo chvíli, keď sú zapnuté, cítite teplo, ale odporúča sa zapínať len vtedy, keď je priestor obsadený. Hlavnou výhodou infražiaričov je, že ohrievajú predmety a osoby a nie vzduch. To znamená, že šetrí veľa energie a vietor nemôže teplo odfúknuť.
  • Slnečníkové osvetlenie – záhradné LED svetlá sú skvelou voľbou pre váš dáždnik. Môžu byť pripevnené k rámu alebo prenosné. Prenosné sú zvyčajne vodeodolné a ponúkajú dostatok svetla, aby ste mohli dočítať poslednú kapitolu svojej obľúbenej knihy, pripraviť večeru alebo si s hosťami zahrať kartovú hru. Zvyčajne majú dobíjacie batérie, čo znamená, že spotreba elektrickej energie je znížená.
  • Ochranný kryt na slnečník – toto príslušenstvo je možno najviac odporúčané, pretože môže predĺžiť životnosť vášho slnečníka o mnoho rokov. Keď je slnečník uskladnený alebo sa nepoužíva, vytvorí sa ochranný film. 

Záver:

Teraz, keď sme pokryli kľúčové aspekty našich produktov, od malých záhradných slnečníkov až po veľké komerčné slnečníky, je čas odpovedať na niektoré dôležité otázky, ktoré majú veľký vplyv na vaše konečné rozhodnutie o kúpe:

Čo robí dobrý slnečník, dobrým slnečníkom?

  • Odolnosť voči živlom - vode, vysokým teplotám, prachu a čo je najdôležitejšie - odolnosť voči vetru. Ak žijete vo veternej oblasti, chcete, aby bol váš slnečník pevný.
  • Dlhá životnosť – tá je daná kvalitou použitých materiálov (pomôže uskladnenie a bezpečné uloženie v ochrannom obale).
  • Použiteľnosť – musí byť jednoduchá na inštaláciu a obsluhu. Ak preň vyberiete nestále miesto a plánujete ho premiestniť, pouvažujte nad podstavcom slnečníka s kolieskami.
  • Funkcie a príslušenstvo – aby bol váš slnečník užitočný celý deň a všetky ročné obdobia.
  • Koľko vetra zvládne slnečník na terasu?

Pre drsné počasie a oblasti, kde treba počítať s vetrom, si tu môžete pozrieť zoznam našich najlepších slnečníkov pre veterné podmienky. Nenabádame našich klientov, aby mali slnečník otvorený pri silnom vetre a vždy odporúčame zložiť striešku a bezpečne uložiť slnečník v ochrannom obale, keď sa nepoužíva.

Aký je najlepšie hodnotený a najkvalitnejší slnečník z našej ponuky na terasu?

Slnečník Icon je náš špičkový produkt, vyrobený z ocele a s vinylovým krytom, navrhnutý na použitie skôr v komerčnom prostredí. Pre domácu záhradu môžete ísť ľahší a rozhodnúť sa pre hliníkový slnečník Challenger alebo Hawaii, aby ste svojmu vonkajšiemu priestoru dodali nádych luxusu.

Dúfame, že tento sprievodca nákupom slnečníkov vám pomôže urobiť to najlepšie rozhodnutie, pokiaľ ide o nákup slnečníka do vašej domácej záhrady alebo na terasu vašej krčmy. Pamätajte, že pracujeme od pondelka do piatku od 9:00 do 17:00 a radi vám pomôžeme so všetkými podrobnosťami, ktoré potrebujete. Kontaktujte nás telefonicky, prostredníctvom chatu alebo e-mailom.

 
 
 

Záhradný nábytok ktorý nemá každý

Záhradný nábytok harmonicky spája všetko, čo je potrebné v modernej záhrade - funkcionalizmus a luxus. Jednoduchý dizajn vytvára moderný štýl. Zoznámte sa s ponukou záhradného nábytku v našich predajniach na Slovensku a uvidíte, aký veľký vplyv na pohodlie a kvalitu má bezprostredné okolie - záhrada!

Kolekcia záhradného nábytku

Sortiment obchodov DR štúdio, s.r.o. je skutočne široký – začínajúci od základnych sedacích súprav, detailov až k doplnkom, ktoré dotvárajú celkový štýl Vašej terasy. Výberom nášho záhradného nábytku dáte nový rozmer priestoru, v ktorom budete chcieť tráviť čo najviac času. Raňajky pod holým nebom v sparnom lete, obľúbená čerstvá káva na terase alebo oddych s dobrou knihou, stretnutie s priateľmi , grilovanie po náročnom týždni - všetky tieto zážitky budete chcieť prežívať častejšie. Usporiadaním modulov môžete vytvoriť vlastnú jedinečnú zahradnú súpravu alebo môžte použiť hotové nábytkové moduly navrhnuté renomovanými dizajnérmi. Naše záhradné stoly a stoličky, záhradné pohovky a kreslá zabezpečia v teplom, letnom období dokonalý odpočinok a relax.

Najvyššia kvalita záhradného nábytku

Výberom nášho záhradného nábytku si vyberáte nielen dizajn, ale aj kvalitu. Všetky produkty dostupné v spoločnosti DR štúdio, s.r.o. poskytujú popredné miesto v kvalite a exkluzivite požadovanej našimi zákazníkmi. Môžete si byť istí, že špeciálne vybrané a testované materiály sú odolné voči poveternostným vplyvom a dlhodobo si zachovajú svoj jedinečný vzhľad a tvar. Každý kus záhradného nábytku je vyrobený  precíznym remeselným spracovaním. Naša rozsiahla ponuka zahŕňa záhradný nábytok a doplnky vyrobené z materiálov, ktoré už roky majú popredné miesto na trhu.

Záhradný nábytok z umelého ratanu

Záhradný nábytok vhodný do každého ročného obdobia má obrovskú popularitu. Záhradný nábytok z umelého ratanu je vhodný nie len pre domácnosti, ale aj luxusné verejné priestory - hotely, SPA salóny, wellness, reštaurácie a bazénové centrá. Vytvorením záhradnej sedacej súpravy, či záhradnej pohovky a doplnením závesného hojdacieho kresla si doprajete každodennú dávku luxusu. Stačí zavrieť oči a hneď pocítite optimálnu mäkkosť vankúšov a dokonale tvarované operadlo zabezpečí pohodlie, ktoré z Vás nechá opadnúť všetko napätie a na okamih Vám dopraje zabudnúť na každodenné starosti. Výhody umelého ratanového záhradného nábytku sú zárukou pohodlia, ktorý predajca zaručuje. V každom nábytku vyrobeného z umelého ratanu sa odzrkadluje  originálny dizajn. Polyetylénové zloženie materiálu je jednoducho navrhnuté tak, aby slúžilo milovníkom vonkajšej relaxácie. Dážď, sneh, UV žiarenie a ďalšie nepriaznivé faktory, nemajú žiadny vplyv na stav nábytku.

Záhradný nábytok z prírodného ratanu

V každodennom zhone medzi domácimi prácami a zamestnaním je niečo, čo vám umožňuje vo vašej záhrade znovu získať rovnováhu a zabudnúť na okolitú realitu. Vonkajšie prostredie domu je oblasť súkromia prepojená so živou prírodou, ktorá v záhrade odhaľuje svoje bohatstvo farieb, tvarov a vôní. Môžete si ju plne vychutnať v pohodlí   ratanového záhradného nábytku, ktorý  prebudí pocit relaxu a oddychu. Prírodný ratan, získaný z indonézskych plantáží je ekologickým  materiálom. Neobvyklý dizajn v koloniálnom štýle, široká kolekcia, kvalitný materiál záhradného ratanového nábytku zabezpečí dlhodobé užívanie. Každý kus záhradného nábytku z prírodného ratanu sa vypletá výhradne ručne, takže si môžete byť istí, že dostanete jedinečný originálny výrobok prepracovaný do najmenších detailov.

Hliníkový záhradný nábytok

Ľahkosť, jemnosť tvarov a moderný štýl -  to je hliníkový záhradný nábytok. Pre moderné priestory, verejné aj súkromné, bola vytvorená kolekcia  dizajnového hliníkového záhradného nábytku. Chladivý vzhľad hliníkovej konštrukcie v kombinácii so záhradnou zeleňou vytvára vkusné dekoratívne spojenie. Aby sme splnili najvyššie nároky zákazníkov, ktorí hľadajú niečo viac ako všadeprítomný štandard, zvolili sme možnosť kombinácie hliníku s drevenými alebo keramickými detailami.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia