Kategórie
 
 
 
 
 

Všetko, čo potrebujete vedieť pred inštaláciou pergoly

Vstúpte do sveta záhradnej architektúry s nami, kde sa funkčnosť stretáva s estetikou a kde sa najlepšie ročné obdobia v roku odohrávajú na pozadí zelene. Všetko, čo potrebujete vedieť pred inštaláciou pergoly, sa skrýva v nasledujúcich riadkoch. 

KDE JE MOŽNÉ INŠTALOVAŤ PERGOLU?

Predstavte si scénu: letný deň, slnko svieti, z oblohy nezostáva ani mráčik. Sedíte na svojom dvore a zastíňujete sa pod pergolou, ktorú ste inštalovali na presne správne miesto. Vôňa kvetov je všade okolo a chladný nápoj v ruke krásne dopĺňa atmosféru. Znie to ako dokonalý scenár, však? Ale aby sa tento sen stal skutočnosťou, je potrebné najprv správne umiestniť pergolu.

Ako už bolo spomenuté, pergola musí byť osadená na pevnom podklade. Zdá sa to samozrejmé, ale nemali by ste podceňovať tento aspekt. Ak má pergola slúžiť ako útočisko pred slnkom alebo dažďom, musí byť stabilná a nesmie sa hýbať ani za silného vetra. Betónová podložka je v tomto prípade ideálnou voľbou. Skôr než sa však pustíte do inštalácie pergoly, je potrebné sa pozrieť na širší kontext. Kde je najlepšie miesto na vašom dvore alebo záhrade pre pergolu? Môže to závisieť od niekoľkých faktorov. 

Napríklad, možno chcete umiestniť pergolu tak, aby bola na slnku len časť dňa. To môže byť vynikajúca voľba, pretože vám to umožní vychutnať si slnečné lúče, keď to je príjemné, ale stále vám poskytuje tieň, keď sa slnko dostane na vrchol. V takom prípade by ste mohli zvoliť miesto, kde sa pergola bude nachádzať v tieni stromov alebo domu počas najteplejších hodín dňa.

Na druhej strane, ak chcete využívať pergolu ako miesto pre večerné grilovačky, možno budete chcieť miesto, ktoré je čo najďalej od spálne, aby ste nerušili spánok ostatných členov domácnosti. Okrem toho by ste mali tiež zvážiť, ako sa pergola vizuálne hodí do celkového dizajnu vašej záhrady. Možno chcete, aby bola hlavným bodom záhrady, alebo naopak, aby bola skôr nenápadná a nevynikala. Máte radi rastliny? Pergola môže byť skvelým miestom pre rastliny, ako sú popínavé ruže alebo vinič. Ak je to váš prípad, zvážte, či je miesto, kde chcete pergolu umiestniť, dostatočne slnečné pre rastliny, ktoré tam plánujete vysadiť.

ŠIKMÉ PLOCHY

Ak staviate pergolu na šikmom povrchu, nie je to problém. Hliníkové pergoly využívajú prirodzený spád vášho povrchu, aby uľahčili odtekanie dažďa. To znamená, že by mal byť vždy mierny sklon. Inštalácia pergoly na šikmom povrchu sa môže zdať na prvý pohľad náročná. Avšak, v skutočnosti to nie je také zložité, ako sa môže zdať, najmä ak máte pravú pergolu a tím odborníkov pri ruke. Hliníkové žalúziové strešné pergoly sú ideálnou voľbou pre takéto podmienky, a to nielen pre ich odolnosť voči korózii, ale aj pre ich schopnosť využiť prirodzený sklon povrchu na usmernenie tečúcej vody.

Ale ako to dosiahnete, keď sa vaša pergola musí spojiť s povrchom, ktorý nie je rovný? Tu prichádzajú na rad odborníci bamboo.sk. Sú schopní nastaviť nohy pergoly tak, aby sedeli pevne na šikmom povrchu, vďaka použitiu rozpierok s výškou až do 50 mm. Tento detail môže mať vplyv na vzhľad stupačky, ale je to kľúčový faktor z hľadiska stability a funkcionalitu pergoly.

Možno sa vás teraz pýtate, čo sa stane, ak potrebujete balenie viac ako 50 mm? No, nie je to problém. Môžu sa zmenšiť nohy pergoly, ale je dôležité vedieť, že to môže ovplyvniť záruku na produkt. Je to preto, že takáto práca je považovaná za prácu na mieru a nemusí byť pokrytá štandardnou zárukou.
Nie je tajomstvom, že stavba pergoly na šikmom povrchu môže byť náročnejšia ako na rovnom povrchu. Ale s pravým produktom a skúseným tímom odborníkov sa môže zdať tento úkol oveľa menej náročný. Hliníkové žalúziové strešné pergoly Suns sú skvelou voľbou pre všetky terény a naše odborné služby vám pomôžu premeniť váš šikmý dvor na úžasný vonkajší priestor.

RIADENIE POZEMNÝCH PRÁC

Pred začatím akýchkoľvek zemných prác je vhodné zvoliť si veľkosť pergoly, ktorú budete inštalovať. Dostanete pôdorys. Tento plán vám umožní pochopiť, kde budú umiestnené stupačky pre pergolu. Odporúča sa použiť betónové podložky s rozmermi približne 40 x 40 x 40 cm pod akékoľvek dlaždice (alebo podobné povrchy). Ak máte terasu, mali by ste urobiť to isté alebo prípadne pridať ďalšie trámy pod podlahu pre bezpečné upevnenie.

Váš povrch potom môže byť dokončený dlaždicami alebo palubovou podlahou. To znamená, že keď prídu inštalatéri pergoly, sú schopní jednoducho prevŕtať akúkoľvek dlažbu alebo terasu a pripevniť každú stupačku k podložkám alebo nosníkom pod nimi.

ČO AK UŽ TERASU MÁTE?

Ak dúfate, že jednoducho pripevníte pergolu na existujúci povrch, ako je terasa, je dobré skontrolovať, čo je pod povrchom, aby ste zistili, či je to bezpečné alebo nie. Napríklad piesok, ktorý sa často používa pod palubovou podlahou, by nebol dostatočne bezpečný, rovnako ako kompozitná podlaha bez niečoho pevnejšieho pod ňou.

Avšak už môžu byť aj štrukturálne nosníky pod tým, kde by sedeli stupačky. To by samo o sebe nebol problém, pokiaľ sú stupačky na konštrukčných nosníkoch, ktoré sú dostatočne široké na to, aby bolo možné stupačku bezpečne priskrutkovať.

Bez ohľadu na to, na aký povrch pergolu staviate, je dôležité skontrolovať, čo sa nachádza pod povrchom. Pergola by nemala byť nezabezpečená a ak ju plánujete inštalovať bez odbornej pomoci, je to dôležitý aspekt, na ktorý si treba dať pozor.

ČO AK  SI CHCETE INŠTALOVAŤ ROLETY ALEBO BOČNÉ STENY?

Ak vaša inštalácia pergoly obsahuje rolety alebo bočné možnosti, mali by ste zvážiť, že pergolu je potrebné presne vyrovnať. Aby bočné možnosti fungovali tak, ako sú navrhnuté, musia byť nohy správne zmerané v hornej aj dolnej časti.

Nohy pergoly je potom možné priskrutkovať pred montážou akýchkoľvek bočných doplnkov.

POTREBUJETE STAVEBNÉ POVOLENIE PRE STAVBU PERGOLY?

Pergoly sa nepovažujú za trvalú stavbu, a preto zvyčajne nevyžadujú žiadne stavebné povolenie. Samozrejme, vždy je najlepšie sa o tom porozprávať, keď sa rozhodujete o správnom type pergoly na kúpu. Sú pripevnené k existujúcemu povrchu a nie sú stmelené pod zemou. To znamená, že sa dajú v prípade potreby ľahko rozobrať a premiestniť, a preto by si nemali vyžadovať súhlas s plánovaním.

Stojí za zmienku, že keďže výška pergoly môže potenciálne zasahovať do susedných nehnuteľností, je najlepšie umiestniť pergoly čo najďalej od hranice pozemku, aj keď to nie je nevyhnutné, ak je pergola umiestnená na prírodnom povrchu. Ak si nie ste istí zakrývaním zorných línií, odporúčame vám poradiť sa aj so svojimi susedmi, aby ste sa vyhli akýmkoľvek bodom konfliktu ďalej v rade. Mali by ste tiež vziať na vedomie nasledujúce problémy:

Ak je pergola umiestnená do 2 metrov od hranice, maximálna výška by nemala byť väčšia ako 2,5 metra. Ak má byť vaša pergola inštalovaná v prednej časti domu, môže byť potrebné stavebné povolenie. Stavebné povolenie bude potrebné, ak bývate v pamiatkovej rezervácii, alebo ak má byť stavba inštalovaná na strane vášho domu medzi domom a hranicou.

Ak je vaša nehnuteľnosť chránenou pamiatkou, budete potrebovať stavebné povolenie. Pridanie pergoly na verandu, balkón alebo vyvýšenú plošinu si môže občas vyžadovať stavebné povolenie z dôvodu zvýšenia výšky a bude potrebné ju postaviť v súlade so stavebnými predpismi. Ak si nie ste istí, odporúčame vám obrátiť sa na miestny stavebný úrad.

DOKÁŽETE SI PERGOLU POSTAVIŤ SAMI?

Keď si pergolu kúpite, dostanete k nej návod, ktorý vám umožní namontovať si ju svojpomocne, za predpokladu, že máte nejaké základné znalosti pre domácich majstrov a ešte jednu osobu, ktorá vám pomôže. Budete tiež potrebovať celý rad nástrojov, medzi ktoré môže patriť nitovacia pištoľ v závislosti od vami vybratých zásten na pergolu. Nitovacie pištole neposkytujeme.

Čas potrebný na postavenie vašej pergoly sa zvyčajne pohybuje medzi 1 až 5 hodinami, v závislosti od veľkosti a modelu. Montáž pergoly svojpomocne nemá vplyv na 5-ročnú záruku výrobcu na rám, ani na 2-ročnú záruku na zásteny.

Ak inštalujete na porcelánové dlaždice, odporúčame použiť diamantový vrták na zmiernenie praskania. Náš profesionálny team vždy použije najvhodnejšie nástroje pre váš existujúci povrch, takže ak si nie ste istí, odporúčame vám rezervovať si našu inštaláciu pergoly ktoré realizujeme v ramci celého štátu.

AKO SI VYBRAŤ SPRÁVNU PERGOLU PRE VAŠE POTREBY

Ak zvažujete kúpu pergoly, možno už máte na mysli konkrétnu estetiku, alebo jednoducho viete, že pergolu chcete, no nie ste si istí rozsahom možností, ktoré máte k dispozícii. Náš popredný rad veľkostí a výšok v Suns ponúka riešenia pre veľké alebo malé záhradné projekty. Kvalita a životnosť vašej zamýšľanej štruktúry je dôležitá spolu s viditeľným a podporným tímom, ak by ste potrebovali radu alebo radu. Bez ohľadu na to, kde sa na ceste nachádzate, je dôležité pochopiť hlavné faktory pri výbere pergoly. Niektoré z kľúčových prvkov pri výbere pergoly zahŕňajú:

  • Na veľkosti záleží – nie je dobré nájsť dokonalú pergolu a zamilovať sa do toho, ako bude vyzerať vo vašej záhrade, kým zistíte, že sa jednoducho nezhoduje s rozmermi vašej nehnuteľnosti.
  • Prírodné prekážky – nad rámec základných rozmerov záhrady treba zvážiť aj to, či má vaša záhrada nejaké prírodné prekážky, ktoré musíte prekonať. Môžu tu byť napríklad previsnuté stromy alebo výrazne naklonená oblasť. Nemusí to byť nevyhnutne problém, ale môžu ovplyvniť typ pergoly, ktorú tam môžete nainštalovať.
  • Kvalitné materiály – na všetky komponenty našej pergoly používame priemyselný hliník odolný voči hrdzi, aby sme ponúkli vyššiu kvalitu a neuveriteľne robustnú konštrukciu. Nikdy nepoužívame oceľ, pretože nemáme radi žiadne hrdzavenie! To je dôvod, prečo je kontrola základov kľúčom, aby ste sa uistili, že pergola je priskrutkovaná na bezpečný povrch. Je to tiež ďalší dobrý dôvod rozhodnúť sa pre našu celoštátnu profesionálnu inštalačnú službu, aby sme po dokončení zaručili bezproblémovú povrchovú úpravu.
  • Pôvod dizajnu – naše pergoly boli postupom času zdokonaľované tak, aby boli čo najlepšie, a to vďaka hodnotnej spätnej väzbe od zákazníkov. Sme orientovaní na detaily s dôrazom na inovácie a kvalitu. Chceme, aby naše pergoly vydržali a ponúkali zábavu vonku v každom ročnom období.
  • Miestne počasie – lepšie ako ktokoľvek iný pochopíte, ako počasie ovplyvňuje vašu záhradu. Môže sa stať, že budete potrebovať väčšiu ochranu pred vetrom ako pred slnečným žiarením. Možno vás bude zaujímať pridanie bočných zásten odolných voči poveternostným vplyvom, alebo môžete uprednostniť estetiku otvorených strán alebo vetracích panelov.
  • Zaťahovacia pergola – ak hľadáte maximálne pohodlie, motorizovaná elektrická pergola môže byť tou správnou voľbou. To vám umožní čo najlepšie využiť slnko, rozhodnúť sa pre tieň alebo ochranu pred prírodnými živlami podľa potreby. Vždy by sme však najskôr odporučili žalúziovú pergolu, pretože si nemyslíme, že by ste prekonali kvalitu a jednoduchosť mechanizmu.

Bez ohľadu na to, do akej pergoly sa rozhodnete investovať, investujete do úžasného kúsku pre vašu záhradu. Ak ste si prečítali túto príručku a zdá sa, že je všetko v poriadku, zdá sa, že ste pripravení na nákup.

 
 
 

Záhradný nábytok ktorý nemá každý

Záhradný nábytok harmonicky spája všetko, čo je potrebné v modernej záhrade - funkcionalizmus a luxus. Jednoduchý dizajn vytvára moderný štýl. Zoznámte sa s ponukou záhradného nábytku v našich predajniach na Slovensku a uvidíte, aký veľký vplyv na pohodlie a kvalitu má bezprostredné okolie - záhrada!

Kolekcia záhradného nábytku

Sortiment obchodov DR štúdio, s.r.o. je skutočne široký – začínajúci od základnych sedacích súprav, detailov až k doplnkom, ktoré dotvárajú celkový štýl Vašej terasy. Výberom nášho záhradného nábytku dáte nový rozmer priestoru, v ktorom budete chcieť tráviť čo najviac času. Raňajky pod holým nebom v sparnom lete, obľúbená čerstvá káva na terase alebo oddych s dobrou knihou, stretnutie s priateľmi , grilovanie po náročnom týždni - všetky tieto zážitky budete chcieť prežívať častejšie. Usporiadaním modulov môžete vytvoriť vlastnú jedinečnú zahradnú súpravu alebo môžte použiť hotové nábytkové moduly navrhnuté renomovanými dizajnérmi. Naše záhradné stoly a stoličky, záhradné pohovky a kreslá zabezpečia v teplom, letnom období dokonalý odpočinok a relax.

Najvyššia kvalita záhradného nábytku

Výberom nášho záhradného nábytku si vyberáte nielen dizajn, ale aj kvalitu. Všetky produkty dostupné v spoločnosti DR štúdio, s.r.o. poskytujú popredné miesto v kvalite a exkluzivite požadovanej našimi zákazníkmi. Môžete si byť istí, že špeciálne vybrané a testované materiály sú odolné voči poveternostným vplyvom a dlhodobo si zachovajú svoj jedinečný vzhľad a tvar. Každý kus záhradného nábytku je vyrobený  precíznym remeselným spracovaním. Naša rozsiahla ponuka zahŕňa záhradný nábytok a doplnky vyrobené z materiálov, ktoré už roky majú popredné miesto na trhu.

Záhradný nábytok z umelého ratanu

Záhradný nábytok vhodný do každého ročného obdobia má obrovskú popularitu. Záhradný nábytok z umelého ratanu je vhodný nie len pre domácnosti, ale aj luxusné verejné priestory - hotely, SPA salóny, wellness, reštaurácie a bazénové centrá. Vytvorením záhradnej sedacej súpravy, či záhradnej pohovky a doplnením závesného hojdacieho kresla si doprajete každodennú dávku luxusu. Stačí zavrieť oči a hneď pocítite optimálnu mäkkosť vankúšov a dokonale tvarované operadlo zabezpečí pohodlie, ktoré z Vás nechá opadnúť všetko napätie a na okamih Vám dopraje zabudnúť na každodenné starosti. Výhody umelého ratanového záhradného nábytku sú zárukou pohodlia, ktorý predajca zaručuje. V každom nábytku vyrobeného z umelého ratanu sa odzrkadluje  originálny dizajn. Polyetylénové zloženie materiálu je jednoducho navrhnuté tak, aby slúžilo milovníkom vonkajšej relaxácie. Dážď, sneh, UV žiarenie a ďalšie nepriaznivé faktory, nemajú žiadny vplyv na stav nábytku.

Záhradný nábytok z prírodného ratanu

V každodennom zhone medzi domácimi prácami a zamestnaním je niečo, čo vám umožňuje vo vašej záhrade znovu získať rovnováhu a zabudnúť na okolitú realitu. Vonkajšie prostredie domu je oblasť súkromia prepojená so živou prírodou, ktorá v záhrade odhaľuje svoje bohatstvo farieb, tvarov a vôní. Môžete si ju plne vychutnať v pohodlí   ratanového záhradného nábytku, ktorý  prebudí pocit relaxu a oddychu. Prírodný ratan, získaný z indonézskych plantáží je ekologickým  materiálom. Neobvyklý dizajn v koloniálnom štýle, široká kolekcia, kvalitný materiál záhradného ratanového nábytku zabezpečí dlhodobé užívanie. Každý kus záhradného nábytku z prírodného ratanu sa vypletá výhradne ručne, takže si môžete byť istí, že dostanete jedinečný originálny výrobok prepracovaný do najmenších detailov.

Hliníkový záhradný nábytok

Ľahkosť, jemnosť tvarov a moderný štýl -  to je hliníkový záhradný nábytok. Pre moderné priestory, verejné aj súkromné, bola vytvorená kolekcia  dizajnového hliníkového záhradného nábytku. Chladivý vzhľad hliníkovej konštrukcie v kombinácii so záhradnou zeleňou vytvára vkusné dekoratívne spojenie. Aby sme splnili najvyššie nároky zákazníkov, ktorí hľadajú niečo viac ako všadeprítomný štandard, zvolili sme možnosť kombinácie hliníku s drevenými alebo keramickými detailami.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia