Kategórie
 
 
 
 
 

Výhody a nevýhody prúteného nábytku pre vašu terasu a záhradu

Prútený a ratanový nábytok bol vždy obľúbenou voľbou pre vonkajší nábytok - či už plánujete vytvoriť klasický vonkajší priestor alebo moderný. Ale predtým, než začneme hovoriť o výhodách a nevýhodách prúteného nábytku na terasy, je dôležité pochopiť, čo znamená pojem ratan.

Čo je prútie?

Zatiaľ čo mnohí jednotlivci vnímajú prútie ako druh materiálu, tento termín sa v skutočnosti vzťahuje na metódu výroby nábytku alebo konkrétnejšie na štýl tkania, ktorý sa v takomto nábytku vyskytuje.

Hovorí sa, že ratan pochádza zo starovekých egyptských civilizácií a odtiaľ sa táto technika neustále vyvíjala, keď prechádzala z jednej generácie na druhú. A aj dnes je prútený nábytok neoddeliteľnou súčasťou moderných vonkajších priestorov.

Záhradný ratanový nábytok Siena

Aký je rozdiel medzi ratanom a prútím?

Aj keď sa prútie a ratan bežne používajú zameniteľne, v podstate ide o dva rôzne materiály. Termín „ratan“ sa vzťahuje na konkrétny materiál, zatiaľ čo „prútený“ sa vzťahuje na metódu tkania, ktorá môže zahŕňať rôzne materiály vrátane viniča, rastlín, tráv, syntetických živíc a dokonca aj ratanu.

Skrátka každý prírodný alebo syntetický materiál, ktorý je tvárny a dostatočne pevný na to, aby ho bolo možné zapliesť do nábytku, možno premeniť na prútený nábytok.

Aj keď má ratan tiež stovky rôznych druhov a vlastností, je to v podstate silná, vláknitá rastlina s textúrou, ktorá sa podobá bambusu. Vďaka svojej ľahkej, odolnej a flexibilnej povahe si široké spektrum ratanu našli uplatnenie v nábytku.

Výhody prúteného nábytku

  • Vyzerá skvele a vytvára pocit luxusu: Je to ako zmiešanie prírody s prírodou, keď máte vo svojom vonkajšom priestore prútený nábytok. Vďaka spôsobu výstavby a použitým materiálom pôsobí tropickým dojmom a splýva s okolím vašej terasy.
  • Na výber je veľa možností: Moderný prútený nábytok je vyrobený zo syntetických materiálov, čo znamená, že sú dostupné v rôznych farbách a štýloch.
  • Je dlhotrvajúci a nadčasový: Prútený nábytok nikdy nevyjde z módy, takže je nadčasovým doplnkom každého vonkajšieho priestoru. Navyše, kvality moderného prútia ich robia neuveriteľne dlhotrvajúcimi a odolnými. Technika tkania z prútia ešte viac spevňuje už aj tak pevné materiály, takže môžete ľahko očakávať, že vydržia celý život.
  • Nevyžaduje veľa údržby: Prútený nábytok si nevyžaduje takmer žiadnu údržbu a pri zašpinení sa dá jednoducho vyčistiť handričkou a penovým čističom. Špičkový prútený nábytok je úplne odolný voči poveternostným vplyvom a odpudzuje nečistoty vďaka špeciálnej povrchovej úprave, ktorá mu dodáva veľmi čistý a dobre udržiavaný vzhľad.
  • Je ľahký: Pre terasy, balkóny a záhrady chce väčšina ľudí ľahké, ale pevné výrobky a prútené začiarknutie oboch týchto políčok. Takmer všetok prútený nábytok je vyrobený z ľahkých surovín, takže ho môžete ľahko premiestňovať alebo dokonca skladovať, keď sa nepoužíva.

Nevýhody prúteného nábytku

  • Je dôležité rozlíšiť kvalitné prútie od lacnejšieho: Na rozdiel od dreveného alebo koženého nábytku je ťažšie posúdiť kvalitu prúteného nábytku, najmä ak ho kupujete online. Lacný nekvalitný prútený nábytok sa zvyčajne vyrába z voľných väzieb, ktoré sa po určitom čase používania môžu rozpliesť a navyše sú nepohodlné.
  • Takže je dôležité poznamenať, že s prúteným nábytkom dostanete to, za čo zaplatíte; odhadom teda, ak je prútená súprava nižšia ako 1 000 dolárov, pravdepodobne ide o sériovo vyrábanú súpravu nízkej kvality, ktorá vám vydrží len dva až tri roky a znečisťuje skládky.
  • Relatívne vyššie náklady: Kvalitný a recyklovateľný prútený nábytok má samozrejme vyššiu cenu, najmä ak chcete ručne vyrobené a pohodlné možnosti. Vzhľadom na všetky klady a dlhú životnosť prúteného nábytku je to však aj tak dobrá investícia.

Čo treba zvážiť pri nákupe prúteného terasového nábytku

Ak chcete pri nákupe prúteného nábytku získať najlepšiu hodnotu za svoje peniaze, je dôležité zvážiť nasledovné:

  1. Použité materiály: Väčšina lacných, nekvalitných prútov je vyrobená z nekvalitného plastu, ktorý sa nakoniec trhá, poškriabe a rozpadne. Plastové prútie nie je najlepšou voľbou prútia kvôli jeho krátkodobej trvanlivosti, pretože časom budete musieť súpravu vymieňať oveľa častejšie. Nebiologicky rozložiteľné plasty tiež zvyšujú skládkový odpad a ekologickú stopu našej krajiny. Ako teda spoznáte toto podpriemerné prútie? Nikdy neoklamete, ak sa dôkladne pozriete na vzhľad materiálu. Lacnejšie prútie sa často zdá byť veľmi tenké a leštené ako napríklad vinyl. Na druhej strane, vysokokvalitné prútie je vyrobené z polyetylénu s vysokou hustotou, čo je forma syntetickej živice šetrnej k životnému prostrediu, do ktorej sú pridané UV inhibítory, aby sa zabránilo vyblednutiu vplyvom slnečného žiarenia. Tento materiál je mimoriadne odolný voči poškodeniu vplyvom životného prostredia, u nás ho poznáme aj pod pojmom umelý ratan, vyžaduje len malú údržbu a je odolný voči prasknutiu a poškriabaniu. Hoci tento druh materiálu má matný drevený vzhľad, odporúčame vám skontrolovať predajný štítok alebo požiadať predajcu o potvrdenie použitých materiálov.
  2. Kvalita tkania: Niekoľko radov naraz, kvalitný prútený nábytok je odborne ručne tkaný. Na druhej strane je to tkané v radoch po 10 v čase, keď predajcovia chcú znížiť ceny a hromadnú výrobu. To vedie k nerovnomerným rozostupom medzi radmi a prútenými vzormi, ktoré prebiehajú jedným alebo druhým smerom. Je to spôsobené tým, že pri práci s toľkými prameňmi naraz je takmer ťažké ich narovnať. Ak chcete zistiť, či je prútie vynikajúcej kvality alebo nie, hľadajte rovnomerné väzby a symetrické vzory, pretože výroba vysokokvalitného prútia je pracný postup, pri ktorom vznikajú nádherné kúsky.
  3. Kvalita rámu: Výroba lacných rámov pre ich prútie je ďalšou metódou, ako sa podniky snažia znížiť náklady. V dôsledku toho sa rámy rýchlo ohýbajú a obalujú. Pevný hliníkový rám, najlepšie s práškovým nástrekom, aby sa zabránilo hrdzaveniu a dodal vizuálnu príťažlivosť, by mal byť súčasťou vysokokvalitného záhradného setu. Pri zachovaní ľahkého dizajnu, ktorý vám uľahčuje preskupovanie nábytku na terasu, hliníkový rám podopiera priestor na sedenie.

Zhrnutie: oplatí sa prútený nábytok?

Prútený terasový nábytok je ľahký, odolný, má dlhú životnosť a je odolnejší voči poveternostným vplyvom ako iné materiály na trhu. Áno, kvalitné prútie môže byť drahšie, ale podľa nášho názoru výhody určite prevažujú nad nevýhodami, takže je to dobrá a dlhotrvajúca investícia. Ak chcete veci skombinovať alebo ak máte pocit, že kompletný prútený set by na vašej terase vyzeral príliš oldschoolovo, vždy môžete veci zmeniť zmiešaním materiálov. Napríklad ratanové jedálenské stoličky vyzerajú naozaj elegantne v kombinácii s teakovým vonkajším jedálenským stolom, vynímajú sa rovnako aj so záhradným jedálenským stolom z nášnho nového materiálu Neolite a dokonca aj stolov z hliníku. Nemusíte sa teda obmedzovať na jediný materiál pre vašu terasu alebo iné vonkajšie priestory. Ak však chcete nadčasový, bohémsky, no luxusný vzhľad, poobzerajte sa,  a keď sa neviete rozhodnúť, vždy je bezpečné vybrať si kompletnú súpravu napríklad z umelého ratanu. A v súčasnosti je prútie k dispozícii v toľkých farbách a štýloch, že môžete ľahko vytvoriť akýkoľvek typ prostredia, ktoré vás len napadne.

Kde kúpiť prútený záhradný nábytok?

Keď si kúpite prútený vonkajší terasový nábytok, kupujete si kus nábytku, ktorý ručne vyrobili zruční remeselníci, čo zaručuje, že vydrží. Ako najväčší showroom luxusného nábytku dbáme na to, aby sme skladovali iba značky a produkty, ktoré spĺňajú naše kritériá, a ktorým môžeme plne dôverovať, pokiaľ ide o suroviny, aby vám vaše výrobky vydržali sezónu od sezóny.

Často kladené otázky

Otázka: Je v poriadku nechať prútený nábytok vonku?

Keďže každý kus vonkajšieho prúteného nábytku je ručne tkaný, kvalita a životnosť sú bezkonkurenčné. Vzhľad syntetického prútia je veľmi podobný prírodnému, ale vonku vydrží oveľa dlhšie. Polyetylénové prútie je vďaka svojej odolnosti voči účinkom matky prírody vynikajúcou voľbou pre vonkajší nábytok. Čo sa týka nábytku z prírodného ratanu, ten odporúčame zakrývať ochrannými krytmi.

Otázka: Ako dlho vydrží vonkajší prútený nábytok?

Dlhá životnosť prúteného nábytku do každého počasia závisí od rôznych aspektov, vrátane kalibru použitých materiálov a miery vystavenia prírodným živlom, takže na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Napriek tomu môže náš prútený nábytok do každého počasia ľahko vydržať desaťročia bez toho, aby potreboval veľkú údržbu alebo starostlivosť.

Otázka: Čo je lepšie prútie alebo ratan?

Prútený nábytok a prírodný ratan nie sú porovnateľné, pretože oba označujú odlišné veci. Zatiaľ čo ratan je rastlinný materiál, prútie je typ techniky tkania, ktorá sa používa na výrobu nábytku. Na trhu teda nájdete veľa výrobkov z prúteného nábytku, ktoré sú vyrobené z ratanu.

Otázka: Je prútený terasový nábytok odolný voči poveternostným vplyvom?

Prútie sa dodáva v dvoch variantoch: prírodné a syntetické. Prírodné prútie je určené len na dočasné vonkajšie použitie a následne ho treba zakryť alebo je vhodné do interiéru, ale do vonkajších priestorov sa najlepšie hodí prútie zo syntetickej živice (umelý ratan) . Takže ak investujete do kvalitného nábytku z umelého ratanu, bude odolný voči poveternostným vplyvom.

 
 
 

Záhradný nábytok ktorý nemá každý

Záhradný nábytok harmonicky spája všetko, čo je potrebné v modernej záhrade - funkcionalizmus a luxus. Jednoduchý dizajn vytvára moderný štýl. Zoznámte sa s ponukou záhradného nábytku v našich predajniach na Slovensku a uvidíte, aký veľký vplyv na pohodlie a kvalitu má bezprostredné okolie - záhrada!

Kolekcia záhradného nábytku

Sortiment obchodov DR štúdio, s.r.o. je skutočne široký – začínajúci od základnych sedacích súprav, detailov až k doplnkom, ktoré dotvárajú celkový štýl Vašej terasy. Výberom nášho záhradného nábytku dáte nový rozmer priestoru, v ktorom budete chcieť tráviť čo najviac času. Raňajky pod holým nebom v sparnom lete, obľúbená čerstvá káva na terase alebo oddych s dobrou knihou, stretnutie s priateľmi , grilovanie po náročnom týždni - všetky tieto zážitky budete chcieť prežívať častejšie. Usporiadaním modulov môžete vytvoriť vlastnú jedinečnú zahradnú súpravu alebo môžte použiť hotové nábytkové moduly navrhnuté renomovanými dizajnérmi. Naše záhradné stoly a stoličky, záhradné pohovky a kreslá zabezpečia v teplom, letnom období dokonalý odpočinok a relax.

Najvyššia kvalita záhradného nábytku

Výberom nášho záhradného nábytku si vyberáte nielen dizajn, ale aj kvalitu. Všetky produkty dostupné v spoločnosti DR štúdio, s.r.o. poskytujú popredné miesto v kvalite a exkluzivite požadovanej našimi zákazníkmi. Môžete si byť istí, že špeciálne vybrané a testované materiály sú odolné voči poveternostným vplyvom a dlhodobo si zachovajú svoj jedinečný vzhľad a tvar. Každý kus záhradného nábytku je vyrobený  precíznym remeselným spracovaním. Naša rozsiahla ponuka zahŕňa záhradný nábytok a doplnky vyrobené z materiálov, ktoré už roky majú popredné miesto na trhu.

Záhradný nábytok z umelého ratanu

Záhradný nábytok vhodný do každého ročného obdobia má obrovskú popularitu. Záhradný nábytok z umelého ratanu je vhodný nie len pre domácnosti, ale aj luxusné verejné priestory - hotely, SPA salóny, wellness, reštaurácie a bazénové centrá. Vytvorením záhradnej sedacej súpravy, či záhradnej pohovky a doplnením závesného hojdacieho kresla si doprajete každodennú dávku luxusu. Stačí zavrieť oči a hneď pocítite optimálnu mäkkosť vankúšov a dokonale tvarované operadlo zabezpečí pohodlie, ktoré z Vás nechá opadnúť všetko napätie a na okamih Vám dopraje zabudnúť na každodenné starosti. Výhody umelého ratanového záhradného nábytku sú zárukou pohodlia, ktorý predajca zaručuje. V každom nábytku vyrobeného z umelého ratanu sa odzrkadluje  originálny dizajn. Polyetylénové zloženie materiálu je jednoducho navrhnuté tak, aby slúžilo milovníkom vonkajšej relaxácie. Dážď, sneh, UV žiarenie a ďalšie nepriaznivé faktory, nemajú žiadny vplyv na stav nábytku.

Záhradný nábytok z prírodného ratanu

V každodennom zhone medzi domácimi prácami a zamestnaním je niečo, čo vám umožňuje vo vašej záhrade znovu získať rovnováhu a zabudnúť na okolitú realitu. Vonkajšie prostredie domu je oblasť súkromia prepojená so živou prírodou, ktorá v záhrade odhaľuje svoje bohatstvo farieb, tvarov a vôní. Môžete si ju plne vychutnať v pohodlí   ratanového záhradného nábytku, ktorý  prebudí pocit relaxu a oddychu. Prírodný ratan, získaný z indonézskych plantáží je ekologickým  materiálom. Neobvyklý dizajn v koloniálnom štýle, široká kolekcia, kvalitný materiál záhradného ratanového nábytku zabezpečí dlhodobé užívanie. Každý kus záhradného nábytku z prírodného ratanu sa vypletá výhradne ručne, takže si môžete byť istí, že dostanete jedinečný originálny výrobok prepracovaný do najmenších detailov.

Hliníkový záhradný nábytok

Ľahkosť, jemnosť tvarov a moderný štýl -  to je hliníkový záhradný nábytok. Pre moderné priestory, verejné aj súkromné, bola vytvorená kolekcia  dizajnového hliníkového záhradného nábytku. Chladivý vzhľad hliníkovej konštrukcie v kombinácii so záhradnou zeleňou vytvára vkusné dekoratívne spojenie. Aby sme splnili najvyššie nároky zákazníkov, ktorí hľadajú niečo viac ako všadeprítomný štandard, zvolili sme možnosť kombinácie hliníku s drevenými alebo keramickými detailami.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia