Kategórie
 
 
 
 
 

Výhody a nevýhody ratanového nábytku pre vašu terasu a záhradu

Keď prichádza čas premýšľať o tom, ako by sme mohli premeniť naše vonkajšie priestory na malé oázy pokoja a relaxácie, často sa obraciame na estetickú stránku veci. Chceme, aby náš exteriér pôsobil harmonicky, či už máme radi viac tradičné línie a materiály, alebo srdce bije pre moderné a minimalistické dizajnové prvky. Vytváranie klasického vzhľadu si vyžaduje cit pre detail a lásku k času overeným formám. Môžeme sa inšpirovať napríklad romantickými anglickými záhradami alebo rustikálnymi stredomorskými terasami, kde dominujú prírodné materiály ako drevo či kameň.

Na druhej strane, ak túžime po modernom vzhľade, mali by sme hľadať jednoduché línie, inovatívne materiály a možno aj odvážne farebné kombinácie, ktoré našej záhrade dodajú súčasný šmrnc. Moderný design často pracuje s kovmi, syntetickými vláknami a odolnými plastmi, ktoré sú nielen esteticky príťažlivé, ale aj funkčné a ľahko udržiavateľné. Ale bez ohľadu na to, aký štýl uprednostňujeme, je kľúčové zamerať sa na výber nábytku, ktorý je nielen vizuálne príťažlivý, ale aj praktický a odolný.

Luxusný vonkajší nábytok by mal byť synonymom pre kvalitu a dlhovekosť. Musí byť schopný odolávať všetkým tým výzvam, ktoré so sebou prináša život v exteriéri – od prudkého slnečného žiarenia, cez letné búrky, až po mrazivé zimné teploty. Investícia do kvalitného vonkajšieho nábytku sa nám v dlhodobom horizonte viac ako vyplatí. Nielenže si zachová svoju krásu a funkčnosť aj po rokoch používania, ale tiež nám ušetrí čas a peniaze, ktoré by sme inak museli vynaložiť na časté opravy alebo výmenu menej odolných kusov. Kvalitný nábytok dokáže prekonať nástrahy nepriaznivého počasia a zachovať si svoju estetiku, čím nám umožní užívať si vonkajšie priestory bez obáv a s pocitom uspokojenia.

Dnes sa chceme venovať téme, ktorá zaujíma mnohých z vás, a to prútenému nábytku. Naši odborní dizajnéri sú tu pre vás, aby vám poskytli ucelený pohľad na to, čo všetko prútený nábytok môže ponúknuť vašej záhrade či terase.

Čo je to vlastne výplet, ktorý je synonymom prúteného nábytku?

Často môže dôjsť k zmätku, pretože "prútie" nie je samotný materiál, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Je to špecifický spôsob tkania, tradičná technika, ktorá má svoje korene hlboko v histórii. Tento ručný zručný proces prešiel dlhou cestou od prvých stôp v starovekom Egypte, kde ľudia intenzívne využívali dostupné prírodné zdroje na vytváranie užitočných aj esteticky príťažlivých predmetov.

Dnes sa výplet stáva charakteristickým prvkom moderného exteriérového dizajnu, oceňovaným pre svoju vzdušnosť a prírodný vzhľad. Keď sa povie prútený nábytok, predstavte si šikovné prepletanie prútov alebo iných flexibilných materiálov, ktoré vytvárajú pevné a zároveň elegantné štruktúry. Táto metóda umožňuje dizajnérom tvoriť nábytok rôznych tvarov a veľkostí, od malých stoličiek až po rozsiahle sedacie súpravy. A práve o tomto fascinujúcom spojení funkčnosti a estetiky by sme vám chceli povedať viac.

Náš tím odborníkov v oblasti dizajnu a exteriérového zariaďovania vám s radosťou predstaví výhody, ktoré prútený nábytok prináša. Nezabúdame ani na nevýhody, pretože chceme, aby ste mali kompletný obraz a mohli tak urobiť informované rozhodnutie. Výhody prúteného nábytku sú naozaj pôsobivé – odolnosť voči poveternostným vplyvom, ľahká údržba, dlhá životnosť a samozrejme, estetická stránka, ktorá dodáva vášmu exteriéru prírodný a útulný charakter. Na druhej strane, nevýhody môžu zahŕňať potrebu pravidelnej údržby, aby nábytok zachoval svoj atraktívny vzhľad, alebo obmedzenia pri výbere farieb a štýlov, ak preferujete umelé materiály, ktoré ponúkajú širšiu paletu možností.

Avšak, s príchodom nových technológií a materiálov sa tieto nevýhody postupne minimalizujú. Pokiaľ máte záujem o prútený nábytok, náš tím je tu pre vás, aby vám pomohol zorientovať sa v širokej ponuke produktov. Chceme, aby vaša záhrada alebo terasa bola nielen krásna, ale aj praktická a pohodlná. Predtým, než sa rozhodnete pre konkrétne kúsky, spoločne sa ponoríme do sveta prúteného nábytku a odhalíme všetky jeho tajomstvá

Aký je rozdiel medzi ratanom a prútím?

Keď sa hovorí o zariadení exteriéru či interiéru, často sa stretneme s pojmami "prútený" a "ratanový". Napriek tomu, že sa tieto termíny používajú akoby boli synonymami, v skutočnosti predstavujú dve odlišné koncepcie, ktoré sú zásadné pre pochopenie charakteristík a výhod jednotlivých materiálov a techník používaných pri výrobe nábytku.

Ratan, ako materiál, je často zamieňaný za bambus kvôli svojmu vzhľadu, ale jeho vlastnosti sú úplne odlišné. Ratan je rastlinný produkt, ktorý sa získava z rôznych druhov palmových stromov, ktoré rastú v tropických oblastiach Ázie, Afriky a Austrálie. Jeho stonky sú silné a vláknité, čo mu dodáva pevnosť a odolnosť, ale zároveň je dostatočne flexibilný, aby sa dal formovať do rôznych tvarov. To ho robí ideálnym materiálom pre výrobu nábytku, ktorý je nielen esteticky príťažlivý, ale aj praktický a odolný voči vonkajším podmienkam.

Na druhej strane, keď hovoríme o "prútenom" nábytku, neodkazujeme na konkrétny materiál, ale na techniku tkania. Prútenie je umenie, ktoré sa zaobchádza s rôznymi pružnými materiálmi – či už ide o prírodné, ako sú ratan, trstina, vŕbové prúty, alebo syntetické, ako sú rôzne plastové zlúčeniny. Táto technika vyžaduje zručnosť a precíznosť, a výsledkom je nábytok, ktorý je nielen pevný, ale aj pôvabný a štýlový.

Syntetické materiály, ako sú polyetylén, HDPE (polyetylén s vysokou hustotou), PVC vinyl a nylon, sú v súčasnosti obľúbené pri výrobe vonkajšieho prúteného nábytku kvôli ich odolnosti proti UV žiareniu a vlhkosti. Tieto materiály, keď sú kombinované s hliníkovými rámami, vytvárajú nábytok, ktorý vydrží mnoho sezón bez výrazného opotrebovania.

Medzi prírodné materiály patriace do prúteného nábytku zaraďujeme ratan, ktorý je, ako už bolo spomenuté, flexibilný a pevný, a preto je často využívaný pri výrobe rámov nábytku pre interiéry. Bambus, hoci je menej flexibilný, má svoje miesto hlavne v interiérových kolekciách. Trstina, ktorá je vnútornou dreňou ratanovej stonky, sa vyznačuje svojou pevnosťou a svetlejšou farbou, čo ju robí populárnou pri výrobe nábytku s historickým nádychom. Willow, čiže vŕbové prúty, sú tiež častou voľbou, hlavne pri výrobe košov a ľahkého nábytku.

Prútený nábytok sa teší obľube predovšetkým pre svoj prírodný vzhľad, ktorý harmonicky spája exteriér s prírodou, a tiež pre jeho nadčasovosť a nízke nároky na údržbu. Je ideálny pre vonkajšie priestory, pretože dokáže odolať nepriaznivým poveternostným podmienkam a je ľahko čistiteľný. Ľahká váha tohto nábytku umožňuje jednoduchú manipuláciu, čo je veľmi praktické pre prípadné presúvanie alebo skladovanie. A hoci môže byť prútený nábytok spojený s klasickým a rustikálnym štýlom, moderné technológie a materiály umožňujú jeho prevedenie v širokej škále farieb a štýlov, ktoré sa hodia do každého prostredia.

Suma sumárum, rozdiel medzi ratanom a prútením je kľúčový pri výbere správneho nábytku pre váš domov alebo záhradu. Je dôležité rozumieť materiálom a technikám, ktoré prichádzajú do úvahy, aby ste si mohli vybrať nábytok, ktorý nielen krásne doplní váš priestor, ale bude vám slúžiť dlhé roky.

 
 
 

Záhradný nábytok ktorý nemá každý

Záhradný nábytok harmonicky spája všetko, čo je potrebné v modernej záhrade - funkcionalizmus a luxus. Jednoduchý dizajn vytvára moderný štýl. Zoznámte sa s ponukou záhradného nábytku v našich predajniach na Slovensku a uvidíte, aký veľký vplyv na pohodlie a kvalitu má bezprostredné okolie - záhrada!

Kolekcia záhradného nábytku

Sortiment obchodov DR štúdio, s.r.o. je skutočne široký – začínajúci od základnych sedacích súprav, detailov až k doplnkom, ktoré dotvárajú celkový štýl Vašej terasy. Výberom nášho záhradného nábytku dáte nový rozmer priestoru, v ktorom budete chcieť tráviť čo najviac času. Raňajky pod holým nebom v sparnom lete, obľúbená čerstvá káva na terase alebo oddych s dobrou knihou, stretnutie s priateľmi , grilovanie po náročnom týždni - všetky tieto zážitky budete chcieť prežívať častejšie. Usporiadaním modulov môžete vytvoriť vlastnú jedinečnú zahradnú súpravu alebo môžte použiť hotové nábytkové moduly navrhnuté renomovanými dizajnérmi. Naše záhradné stoly a stoličky, záhradné pohovky a kreslá zabezpečia v teplom, letnom období dokonalý odpočinok a relax.

Najvyššia kvalita záhradného nábytku

Výberom nášho záhradného nábytku si vyberáte nielen dizajn, ale aj kvalitu. Všetky produkty dostupné v spoločnosti DR štúdio, s.r.o. poskytujú popredné miesto v kvalite a exkluzivite požadovanej našimi zákazníkmi. Môžete si byť istí, že špeciálne vybrané a testované materiály sú odolné voči poveternostným vplyvom a dlhodobo si zachovajú svoj jedinečný vzhľad a tvar. Každý kus záhradného nábytku je vyrobený  precíznym remeselným spracovaním. Naša rozsiahla ponuka zahŕňa záhradný nábytok a doplnky vyrobené z materiálov, ktoré už roky majú popredné miesto na trhu.

Záhradný nábytok z umelého ratanu

Záhradný nábytok vhodný do každého ročného obdobia má obrovskú popularitu. Záhradný nábytok z umelého ratanu je vhodný nie len pre domácnosti, ale aj luxusné verejné priestory - hotely, SPA salóny, wellness, reštaurácie a bazénové centrá. Vytvorením záhradnej sedacej súpravy, či záhradnej pohovky a doplnením závesného hojdacieho kresla si doprajete každodennú dávku luxusu. Stačí zavrieť oči a hneď pocítite optimálnu mäkkosť vankúšov a dokonale tvarované operadlo zabezpečí pohodlie, ktoré z Vás nechá opadnúť všetko napätie a na okamih Vám dopraje zabudnúť na každodenné starosti. Výhody umelého ratanového záhradného nábytku sú zárukou pohodlia, ktorý predajca zaručuje. V každom nábytku vyrobeného z umelého ratanu sa odzrkadluje  originálny dizajn. Polyetylénové zloženie materiálu je jednoducho navrhnuté tak, aby slúžilo milovníkom vonkajšej relaxácie. Dážď, sneh, UV žiarenie a ďalšie nepriaznivé faktory, nemajú žiadny vplyv na stav nábytku.

Záhradný nábytok z prírodného ratanu

V každodennom zhone medzi domácimi prácami a zamestnaním je niečo, čo vám umožňuje vo vašej záhrade znovu získať rovnováhu a zabudnúť na okolitú realitu. Vonkajšie prostredie domu je oblasť súkromia prepojená so živou prírodou, ktorá v záhrade odhaľuje svoje bohatstvo farieb, tvarov a vôní. Môžete si ju plne vychutnať v pohodlí   ratanového záhradného nábytku, ktorý  prebudí pocit relaxu a oddychu. Prírodný ratan, získaný z indonézskych plantáží je ekologickým  materiálom. Neobvyklý dizajn v koloniálnom štýle, široká kolekcia, kvalitný materiál záhradného ratanového nábytku zabezpečí dlhodobé užívanie. Každý kus záhradného nábytku z prírodného ratanu sa vypletá výhradne ručne, takže si môžete byť istí, že dostanete jedinečný originálny výrobok prepracovaný do najmenších detailov.

Hliníkový záhradný nábytok

Ľahkosť, jemnosť tvarov a moderný štýl -  to je hliníkový záhradný nábytok. Pre moderné priestory, verejné aj súkromné, bola vytvorená kolekcia  dizajnového hliníkového záhradného nábytku. Chladivý vzhľad hliníkovej konštrukcie v kombinácii so záhradnou zeleňou vytvára vkusné dekoratívne spojenie. Aby sme splnili najvyššie nároky zákazníkov, ktorí hľadajú niečo viac ako všadeprítomný štandard, zvolili sme možnosť kombinácie hliníku s drevenými alebo keramickými detailami.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia